Tradiční štědrovečerní
rybí polévka

Tradiční štědrovečerní
rybí polévka

16. 11. 2015

Televizní reklamy nám neomylně a s dvouměsíčním předstihem připomínají, že „Vánoce, Vánoce přicházejí…“. Všechny nám nabízejí jen to nejlepší a jedinečné, co bychom sobě nebo dětem měli koupit a bez čeho se zaručeně neobejdeme. Netvrdím, že se bez toho, co vám chci nabídnout, neobejdete, ale za zkoušku to určitě stojí a mohu to doporučit.

Z mládí si pamatuji, že táta, coby vášnivý rybář, rybí polévku měl rád, a také nesměla chybět na štědrovečerní tabuli. Tuto tradici jsem přenesl i do nynějšího manželství a rybí polévku vařím pravidelně. Takže rybí polévka, smažený kapr, vinné klobásy a domácí bramborový salát se u nás staly tradicí.

Z nedalekého Žabakoru vylovené ryby putují do vedlejších sádek, kde jsou cca 2 měsíce s přítokem čisté vody bez potravy. Jsou dobře vyčištěné a po uvedené době nejsou cítit bahnem. Kupujeme kapra o váze 3 až 4 kg. Od kamarádky, která rybí polévku nevaří, dostáváme ještě hlavu a jikry nebo mlíčí. Kdo namítne, že kapr je přežitek, nebo kapra „nemusí“, má možnost výběru z několika dalších druhů sladkovodních ryb.

Tak tedy pojďme na to:

Vezmu hlavu (nebo dvě) a odstraním oči a hlavně žábry. Pokud bych to neudělal, bude polévka hořká! Vložím do hrnce, přidám nalámané 3 bobkové listy a celou větší cibuli. Můžete přidat odřezky s ploutvemi, a pokud z kapra neděláte podkovy, tak i vyříznutou páteř se zbytky masa. Alespoň já to tak dělám. Zaliji studenou vodou, aby vše bylo potopené, osolím a vařím do měkka, cca 3/4 hodiny mírného varu. 

Vnitřnosti, zbavené žluči, střev, sádla a případně zbytků sražené krve dám krátce povařit do jiného menšího kastrolku a po vychladnutí nakrájím na malé kousky. Vývar z vnitřností vyliji. Po uvaření hlav do změknutí polévku scedím do o něco většího hrnce a nyní začíná nejnapínavější část – obírání masa z hlav a kostí. Pozor na jemné kostičky, aby se nedostaly s masem do polévky. Maso po obrání, už vychladlé, také nakrájím na malé kousky. 

Na pánvi na másle lehce osmažím na jemno nakrájenou (ne nastrouhanou) kořenovou zeleninu (3 mrkve, 3 petržele - ne pastinák - a ½ celeru) a dám vařit do vývaru. Pokud byl kapr mlíčňák nebo jikrnačka s málo jikrami, tak lehce opražím na másle hrubou krupici a přidám vařit k zelenině, která už je téměř uvařená.

Do polévky k zelenině, případně s krupicí, dám nakrájené maso a vnitřnosti. Poté doplním převařenou vodou na celkové množství cca 4l polévky, podle chuti dosolím a nechám projít krátkým varem.

Jelikož polévku vařím v době zahájení prodeje vánočních kaprů a do Štědrého dne je daleko, tak ji Jitka rozdělí vychladlou do čtyř vymytých tetrapaků od mléka a postaví do mrazáku.

Na Štědrý den se už vařením nemusíme zdržovat a odpoledne už jen stačí potřebné množství přivést k varu, zahustit jíškou z másla a hladké mouky, a okořenit špetkou na jemno nastrouhaného muškátového oříšku. Při podávání ozdobíme petrželkou a osmaženými žemlovými krutony.

Dobré chutnání!

recepty ryby
Autor: Radovan Cakl
Hodnocení:
(3.9 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Takhle hutnou polévku bych si dala jako samostatné jídlo, rozhodně ne ve spojení s bramborovým salátem a kapřím řízkem. Dělám rychlou a lehkou, nejraději jen z kapřích vnitřností, kořenové zeleniny a tolika mandlemi, kolik bude stolovníků + jedna navíc, s osmaženými chlebovými kostičkami, po které dostaneme tu správnou chuť na rybí pokračování. :-)) Problém nastane, když dva pěkní kapři jsou plní tuku a nemají ani mlíčí, ani jikry. Už se nám to stalo. Nějací vyšlechtění vánoční. :-(
Eva Mužíková
Mňam...... Tak to jsi mne Radku namlsal, takováto polévka je přímo skvost. Já jsem kdysi, když jsem jí vařila asi po druhé neodstranila ty žábry. Vše jsem vylila, jak to bylo opravdu nahořklé. Navodil jsi zde krásnou předvánoční atmosféru, ještě kdyby tak za okny chumelilo, byla by to parádička....
Alena Tollarová
Teda Radku, Ty už mě strašíš vánocemi a rybí polévkou? Ale je to pravda, už taky mám pár drobností v šuplíku. Polévku děláme podobně a jím ji jen jednou za rok. A ještě - Ty nemáš žádnou fotku Vaší polévky? To by se fotografovi stát nemělo! :)))
Zuzana Pivcová
Mluvíš mi z duše, Radku, je vidět, že přece jen jsem byla z blízkého kraje, tam to, co jsi jmenoval, včetně vinných klobás, zkrátka patřilo na štědrovečerní stůl. A vlastně patří dodnes. :-)
Alena Várošová
Děkuji za nabídku.určitě rybí polévka vzbuzuje u lidí co mají rádi ryby už teď chuť a nemusejí čekat do Štědrého dne.U nás jaksi ryby nemusí být a povévka už vůbec ne.Nahrazujeme ji zelňačkou .Dobrou chuť všem,ať si pochutnají na tom co každému chutná a díky pro sousedku za recept.
Alena Vávrová
I když obliba rybí polévky nejde napříč celou rodinou, já ji mám ráda a vařím ji skoro stejně. V pátek jsem si na rybích hodech dala rybí polévku Bezdrev s knedlíčky z rybího masa a byla také výborná.
ivana kosťunová
Stejný postup, jenom přidávám smetanu.
Elena Valeriánová
Ta nebude mít chybu. Mám hrozně ráda ryby a kapr je můj oblíbenec, dokonce mám ráda i jelce a ten má kostí snad ještě více než kapr. Rybí polévku vařím, ale pouze z kusu ryby od ocasu. Jinak tam dávám, tak jako Ty Radku, stejnou zeleninu a kořením muškátovým oříškem a zelenou petrželkou (poslední roky přímo ze záhonu).

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 48. týden

V čase adventním a vánočním často televizní stanice nabízí divákům známé filmy a pohádky. Tento týden si budete moci v kvízu vyzkoušet, jak dobře je znáte.