Vulgarity v chorvatštině? Ale kdepak!

Vulgarity v chorvatštině? Ale kdepak!

11. 10. 2015
Chorvatsko jazyk kuriozity
Hodnocení:
(1 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Přeji šťastný návrat do Prahy Vando. Fotky hezké škoda, že léto skončilo.
Jarmila Komberec Jakubcová
Milá Vando, dík za velmi pěkný článek a hlavně zajímavý.Přiznám se, že kromě "dobro došli" neznám žádné jiné výrazy a třeba mi pomohou při příští náštěvě Chorvatska.A hlavně abych byla "mršavá".To by se mi moc líbilo.Jinak já v hotelích se nejlépe domluvím angličtinou, tou mluví většina mladších lidí.
Vladka Steinová
V srbochorvatsko- českém slovníku dr. M.Nohy vydaného v r. 1969 Státním pedagogickým nakladatelstvím Praha pro zájemce o studium slovanských jazyků, který mám v knihovně, jsou uvedena a vysvětlena všechna slova, která v článku použila a racionálně,i s nádechem humoru vysvětlila Vanda. Dr. M.Noha se při sestavování svého slovníku opíral o učebnice, slovníky,monografické práce, konverzační příručky,o své vlastní sbírky a o další díla předních jazyk. vědců našich, jugoslávských, polských a německých (např. Junckers-Vorterbuch, Benešiš-Slownik, Togner-Cvičebnice srbochorvatštiny,Karadžič-Rječnik.etc).Na základě tohoto poznání a z hlediska etymologického i gramtického není nic, co by se slovům v článku dalo vytknout. Vulgární slova daleko horšího významu slýcháme,bohužel, dnes a denně v TV i v radiu.
Eva Mužíková
Do ringu zásadně nechodím... takže nevím, co jste v článku na závěr psal....ale přesto děkuji za reakci..
Miroslav Štorch
Paní Mužíková - asi jste četla můj příspěvek bez závěrečné věty, kterou redakce smazala, a tak Vám unikají souvislosti :-) V Ringu máte vysvětlení.
Alena Tollarová
No vždyť to tak je - hýbat se, vrtět se. A babička přece taky šukala po světnici. Akorát že prý v novém vydání už nešuká, protože by mládež neměla jasno, co vlastně dělá. Nebo teda spíš měla ... :)))
Eva Mužíková
Proč pořád někdo musí šťourat do Vandiných příspěvků, je to přece její právo napsat co chce. Každý se snažíme zaujmout něčím jiným, já například neustále zahlcuji íčko zážitky s Bertíkem a nikdo se neptá proč. Dejte už Vandě prosím pokoj, myslím si, že většina íčkařů tak detailně její příspěvky nezkoumá, viz spousta kladných reakcí. Mne uvádění podobnosti sprostých českých slov nepohoršuje, což určitě ani Vanda neměla v úmyslu... proč její příspěvky vůbec čtete, že by snad z obavy, aby jste se ujistili, že máte tzv.: " Na víc"???
Miroslav Štorch
Jinak několik přístavů na Jadranu patřilo k Rakousku-Uhersku a Češi sloužili u námořnictva základní vojenskou službu jako i další suchozemci - Maďaři. Můj prastrýc sloužil v Boce Kotorské na lodi - "Korunní pric Eugen" , kde došlo k povstání námořníků a řada vůdců byla popravena. https://cs.wikipedia.org/wiki/Vzpoura_v_boce_Kotorsk%C3%A9
Miroslav Štorch
Jinak několik přístavů na Jadranu patřilo k Rakousku-Uhersku a Češi sloužili u námořnictva základní vojenskou službu jako i další suchozemci - Maďaři. Můj prastrýc sloužil v Boce Kotorské na lodi - "Korunní pric Eugen" , kde došlo k povstání námořníků a řada vůdců byla popravena. https://cs.wikipedia.org/wiki/Vzpoura_v_boce_Kotorsk%C3%A9
Miroslav Štorch
Srbo-chorvatsky jsem se učil od narození, protože moje maminka se narodila v Bělehradě českým rodičům, kteří tam pracovali jako odborníci Rakouskem-Uherskem před I.světovou válkou. Maminka chodila do školy společně s Rajko Dolečkem, který studoval medicínu v Srbsku a dokončil ji v Praze na Karlově Univerzitě. Můj otec také mluvil srbo-chorvatsky, protože se narodil Čechům v Sarajevě, kde byla československá obec i kultura. Po II.světové válce se vrátila rodina maminky do Prahy a otec v Praze studoval VŠ. Rodiče na mne mluvili česky, ale mezi sebou často srbochorvatsky. Nepoužívali vulgární slova, ale některá jsem časem stejně pochopil :-) Když v televizi nadává Srb Novak Djokovič, Chorvat Čilič nebo Karlovič tak jim rozumím a odezírám. Nevím jen, proč autorka uvádí analogie českých sprostých slov.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

20%

Knihy

19%

Vitamíny

20%