FOTO: Wikipedia, volné dílo
Mistr Jan Hus položil
život za svobodu slova
6. 7. 2015
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zdenka Jírová
6.7.2015 22:40
Já vidím Husa jako jako dějinného reformátora, myslím, že historie se od jeho upálení na "před Husem" a "po Husovi".Bylo by zajímavé vědět, jak by se evropské dějiny vyvíjely , kdyby "odvolal" nebo naopak mu koncil dal za pravdu. Srovnávám podle vzoru : Galileo Galilei odvolal, ale "přece se točí" , to potvrdili jeho následovníci, které ani jeho odvolání neodradilo v dalším bádání o pravdě.
Alena Tollarová
6.7.2015 20:54
Maminka mi vyprávěla, jak v jejím dětství "pálili Husa". Konalo se procesí k soše sv. Michaila, která stála za vsí a na závěr byla nějaká tancovačka pod hvězdami. Já už jsem toto nezažila, sochu ano. Dnes už tam není ani ta socha.
Alena Tollarová
6.7.2015 20:52
Přemýšlela jsem o tom, jestli bych dokázala za svou pravdu položit život. Přiznávám, že jsem pos..., a to ani nemusí jít o život. A taky si já starý bloud kladu otázku, jak je možné, že člověk dokáže udělat člověku něco tak strašného. Ve jménu boha, ať se mu říká jakkoli. Ale to přesahuje rámec tohoto článku.
Květoslava HOUDKOVÁ
6.7.2015 13:56
Hus za svobodu slova/pravdu položil život (číst o historii mne moc nezajímalo, tak nevím, kolik té pravdy měl?). Ale dnes politici a jiní -při svobodě slova- vypustí z pusy mnoho nesmyslů - a nikdo jim za to ani nenaplácá !!
Jana Šenbergerová
6.7.2015 12:25
O pravdě by se dalo dlouze polemizovat.
Mně se moc líbí tento citát, který je (bylo) možné číst na zdi Husova památníku v Kostnici:
„Od začátku svého studia jsem si učinil zásadu, že kdykoli poznám mínění správnější, ihned upustím od svého méně správného a pokorně a radostně přijmu názor, odůvodněný lépe. To, co víme, je zcela nepatrným zlomkem toho, co nevíme.“ (Mistr Jan Hus)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA