Tímto bych velice ráda nabídla čtenářům a čtenářkám v jakémkoliv věku výuku hry na klavír, výuku not a základům hudební nauky, aby i oni si mohli sednout a pro své potěšení zahrát a zazpívat písničky a skladby, které je těší. Opravdu to není nic těžkého a i ze svého nejbližšího okolí vidím, jak by se i lidé v pozdějším věku tomuto rádi přiučili.
Absolvovala jsem Základní uměleckou školu - 10 let hry na klavír. Moje paní učitelka si dobře pamatovala, jak mne hra velmi bavila, těšila, prostě byla celým mým životem. Když v hudební škole potřebovali zástup za mateřskou dovolenou, poprosila mne po letech moje dobrá paní učitelka, zda bych byla tak hodná a tento zástup vzala.
Přestože jsem pracovala jako sekretářka ředitele a měla 2 malé děti, tak jsem se do toho pustila a dodnes nelituji. Lidé si takových věcí všímají a když maminka po mateřské dovolené nastoupila zpět, chodily za mnou maminky dětí z naší vesnice, že slyšely, že jsem učila v Základní umělecké škole a zda bych jejich dětičky neučila přímo v naší vesnici.
Je to již 12 let, co učím děti od 6 do 16 let a při různých návštěvách známých se dozvídám, jak by se také rády (zatím většinou ženy) naučily hrát na klavír i ve zralejším věku. Moc jsem o tom přemýšlela a ráda bych organizovala kurzy pro takovéto zájemce. Jednalo by se o 3 stupně obtížnosti (3 semináře), počet zájemců v kurzu by byl maximálně 4, s tím, že ubytování i kurzy by probíhaly na naší "chalupě" v Roztokách u Jilemnice čp. 66.
Podmínkou pro absolvování těchto kurzů je dovézt si vlastní klávesy vybavené sluchátky. Cena kurzu na 5 dní (středa - neděle) včetně ubytování a polopenze činí 4000,- Kč.
Roztoky u Jilemnice jsou dobře dostupné vlakem (odvoz po telefonické domluvě), autobusem (přímo u domu čp. 66), nejlépe autem - parkoviště u chalupy.
Obsah 1. semináře
- výklad základních hudebních pojmů
-
výuka notového písma
-
výuka délky not
-
výuka rytmiky, rytmické vytleskávání
-
výuka prstokladu
-
výuka základů hry na klavír v rozsahu c1- g1 levou rukou
-
výuka základů hry na klavír v rozsahu c2 -g2 pravou rukou
-
výuka jednoduchých skladeb v rozsahu 5ti tónů oběma rukama
-
výuka akordů C Dur, G Dur, A Dur
-
výuka hry lehké písničky s doprovodem akordů
Denně probíhá 6 hodin výuky, rozložené do 2 bloků.
Obsah 2. semináře
-
výuka složitějších skladeb oběma rukama v rozsahu c1-g1 a c2-g2
-
výuka dynamiky
-
výuka skladeb v rozsahu oktávy /8 tónů/
-
nácvik durových stupnic
-
nácvik akordů durových stupnic
-
nácvik snadných čtyřručních skladeb
-
nácvik dvoj + trojhmatů
-
výuka not osminových
-
výuka zvýšených tónů, snížených tónů a odrážky
-
výuka basového klíče
Obsah 3. semináře
-
výuka snadných etud, levá ruka hraje v basovém klíči
-
výuka skladeb s předznamenáním
-
výuka snadných skladeb s dvojhmaty
-
výuka snadných skladeb s trojhmaty
-
nácvik mollových stupnic
-
nácvik akordů mollových stupnic
-
výuka intervalů
-
nácvik lidových písniček dle vlastního výběru s doprovodem levé ruky v akordech
-
výuka nejvíce používaného italského hudebního názvosloví
-
výuka transpozice – přepsání do jiné tóniny
Termín prvního semináře - 21.1.2015
Mezi jednotlivými semináři bude vždy měsíc na dostatečné procvičení učiva.
Těším se na všechny milovníky hudby.
Dušková Alena, mobil - 607684879