Zhruba 110 tun ryb vyloví rybáři z největšího českého rybníku Rožmberk. Atraktivní podívaná a také rybí speciality jsou pro tisíce návštěvníků připraveny až do neděle. Zátahy se budou podle počtu ryb opakovat při výlovu třikrát až čtyřikrát denně.
České moře, jak se Rožmberku říká, se vypouští zhruba dva týdny. Pak se diváci mohou stát svědky typické jihočeské podívané. Uvidí rybáře na pramicích, jim sekundující pěšáky táhnoucí na ramenou nevod (rybářskou síť), kroužící racky a číhající volavky, vařící hřbety ryb ve zdvihající se síti ok. Jejich vyndávání ze sítě na brakovnu, třídění do jednotlivých kádí na dně u hráze vypuštěného rybníka.
Doprovodný program je podle předsedy představenstva Rybářství Třeboň Josefa Malechy založený hlavně na gastronomii. „Cílem je podpořit konzumaci ryb v České republice, chceme, aby návštěvníci ochutnali co nejpestřejší škálu pokrmů z ryb,“ řekl. Na hrázi i pod hrází Rožmberka čekají na návštěvníky desítky stánků s rybími pochoutkami.
Program zpestří Povltavští trubači a dechovky. Dalším tahákem výlovu jsou třeboňské baštýřky. „Předloni jsme oslovili manželky našich baštýřů, zda by nechtěly předvést své kuchařské umění. Protože jejich úpravy ryb sklidily velkou odezvu, mají tu i letos svůj stánek,“ dodal Malecha.