Od pátku 11. října do neděle 13. října ožije hráz nejznámějšího jihočeského rybníka Rožmberk výlovem. Návštěvníci tam mohou sledovat tradiční rybářské řemeslo, ale také ochutnat rybí speciality od třeboňských baštýřek, nebo třeba Jihočeské rybí jerky. „Zájemci si mohou také kapra koupit přímo na hrázi, a to kilogram za jednotnou cenu 75 korun,“ řekl ředitel Rybářství Třeboň Josef Malecha. Na Vánoce bude výběrový kapr podstatně dražší.
„S firmou Corax Trading jsme vyvinuli v Čechách ojedinělý výrobek z třeboňského kapra, kapra, který nese od roku 2007 chráněné zeměpisné označení původu. Jihočeské kapří jerky se vyrábí z našich kaprů, které se filetují, a poté se maso upraví na pásky, suší se a nakonec jemně vyudí,“ vysvětlil Malecha.
Dalším tahákem výlovu budou podle něj třeboňské baštýřky. „V loňském roce jsme oslovili manželky našich baštýřů, zda by nechtěli předvést své kuchařské umění. Protože jejich úprava kapra sklidila velkou odezvu, budou mít letos třeboňské baštýřky svůj stánek rovnou pod hrází,“ upozornil Malecha.
Rybářství Třeboň, největší producent sladkovodních ryb v Evropě, plánuje od října do listopadu ze zhruba 250 rybníků vylovit 2400 tun ryb, především kaprů. Produkce bude však jen průměrná, negativně ji ovlivnily červnové povodně. Z jihočeských velikánů se bude letos lovit vedle Rožmberka i Horusický velký. Kromě kapra se loví lín, candát, štika, sumec, amur, tolstolobik a okoun.