Pálení v ústech při konzumaci jídel ochucených kajenským pepřem neboli chilli způsobuje kapsaicin - alkaloid, který stojí za většinou zdravotních přínosů kajenského pepře i jeho peprných příbuzných. Kapsaicin je také aktivní složkou mnoha mastí, krénů i náplastí pro pacienty s artritidou a bolestmi svalů. Sníží bolesti tím, že z nervových buněk odčerpá látku zvanou "substance P" (pomáhá přenosu bolestivých vjemů z nervových zakončení do mozku). Používá se rovněž k léčbě bolesti při pásovém oparu a bolestí spojených s poškozením nervů při cukrovce. Tím ale výhody kajenského pepře nekončí.
Vyzkoušejte osvědčený recept proti nachlazení a trochu si tímto pepřem poprašte kuřecí vývar - dojde ke stažení cév v nose a hrdle, čímž se vám uleví od ucpaného nosu. Také se předpokládá, že kajenský pepř povzbuzuje metabolismus a na pár hodin po jídle zrychluje spalování energie. Je též považován za protizánětlivý a antioxidační. Jak zaznamenaly některé studie, má i určité protirakovinné účinky, a vědci zkoumají jeho potenciál pro léčbu rakoviny.
Toto koření by mohlo být prospěšné při předcházení výkyvům gluózy v krvi.
Léčebné účinky kajenského pepře
8. 6. 2013Zpět na homepage
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Do Bílého domu, úřadu prezidenta USA, nastupuje Donald Trump. Je to podle vás dobře nebo špatně?
Určitě dobře, nejen pro USA, ale i celý svět
Možná dobře pro USA, ale pro Evropu už méně
Není to dobře ani pro USA, pro Evropu už vůbec ne