Dobrý den přeji všem, kteří mají rádi stejně jako já dobré jídlo. Pro dnešní článek jsem vybrala ze své sbírky něco z receptů z vepřového masa. Hlavní a podstatnou surovinou je vepřový bůček.
1. Měřínský špaček
750 gr vepřového bůčku, 300 gr párků, 2 stroužky česneku,1 větší cibule, 100 gr vepřových jater, 50 gr slaniny, mletý pepř, kmín
Bůček nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme jemně utřeným česnekem. Do středu položíme půlku oloupaného párku, zabalíme a sepneme párátkem. Na rozpálenou slaninu, vložíme špačky, opečeme, posypeme jemně nakrájenou cibulí, podlijeme, okmínujeme a dáme péct. Upečené špačky vyjmeme, šťávu vyrestujeme a do výpeku přidáme jemně umletá játra, znovu orestujeme, podlijeme a zavaříme. Špačky zbavíme párátek, vložíme do šťávy s játry a necháme krátce povařit. Podáváme s bramborovým knedlíkem a se zelím.
2. Táferinský kotouč
800 gr vepřového sáčku,250 gr moravské klobásy,3 vejce, sůl,1 větší cibule,3 stroužky česneku,1 lžička hladké mouky,3 lžíce sádla
Vykostěný bůček nakrájíme na plátky, naklepeme a pokryjeme omeletou z rozšlehaných vajec a na kolečka nakrájené klobásy. Zabalíme do tvaru kotouče, sepneme párátkem, dáme na pekáč, osolíme, potřeme česnekem, posypeme jemně nakrájenou cibulí, podlijeme a upečeme. Maso vyjmeme, šťávu vydusíme, zaprášíme, mírně podlijeme a kotouče zbavené párátek vložíme zpět do šťávy prohřát. Podáváme s bramborovým knedlíkem a zelím.
3. Vepřový bůček pečený se zeleninou
600 gr vepřového bůčku,1 cibule,30 gr sádla,100 gr čerstvých nebo zmrazených fazolek,100 gr čerstvého nebo zmrazeného hrášku,100 gr kapusty,kousek květáku,1 mrkev,4 brambory, mletý pepř, sůl
Opláchnutý vepřový bůček vykostíme, maso nakrájíme na kostky a opečeme na rozehřátém sádle současně s cibulí, kterou jsme nakrájeli na tenká kolečka. Opečený bůček osolíme, zalijeme vodou a dusíme do poloměkka. Kapustu nakrájíme na nudličky,mrkev na kolečka a přidáme k masu. Po chvilce přidáme brambory nakrájené na kostky, hrášek a fazolky nakrájené na proužky a dusíme dál. Nakonec vmícháme květák rozebraný na růžičky,česnek utřený se solí a pepř.
4. Horácký vrabec
700 gr vepřového bůčku,2 větší cibule, sůl, kmín,200 gr krup,400 gr sterilovaného zelí,3 stroužky česneku,1lžíce sádla, mletý pepř, 1 lžička cukru,1 lžička hladké mouky
Bůček nakrájíme na 5 dílů, osolíme, okmínujeme, dáme na pekáč a posypeme poloviční dávkou jemně nakrájené cibule. Podlijeme vodou a dáme péct. Maso upečeme do zlatova, při pečení neustále přeléváme výpekem. Upečené maso vyjmeme, šťávu vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou, zalijeme vodou a mírně provaříme. Pečené maso vložíme zpět do šťávy. Na sádle usmažíme zbytek nakrájené cibule, přidáme pokrájené zelí, podlijeme vodou a podusíme. Před dokončením přidáme uvařené a propláchnuté kroupy, utřený česnek, dochutíme solí a pepřem, případně cukrem a podusíme. Při podávání klademe na talíř nejprve zelí s kroupami, na ně položíme upečené maso a přelijeme šťávou. Podáváme s chlebem.
Dobrou chuť všem přeje váš Karfík.
Recepty č.1,2 a 4 jsou z útlého sešitu "Horácká kuchařka" - autor František Mořický.
Recept č.3 jsem našla v knize "Pro pestrý stů" z nakladatelství Práce v r.1979. Autor Libuše Vlachová.