Jak vyrobit kopřivový šampon
Kopřivový šampon je vhodný pro ty, kterým se vlasy hodně mastí a mají i problémy s padáním vlasů. Při pravidelném používání podporuje růst nových vlasů, vlasy jsou po použití šamponu zdravé, stejně tak vlasová pokožka.
K výrobě šamponu budete potřebovat:
- Hrst čerstvých kopřiv
- Hrst ořechových listů
- 300 ml destilované vody
- 3 lžíce strouhaného olivového nebo dětského bylinkového mýdla
- pár kapek oblíbeného esenciálního oleje
Hrst čerstvých kopřiv povaříme spolu s hrstí ořechových listů v destilované vodě asi 5 minut. Poté odvar necháme hodinu louhovat, přecedíme jej, přidáme nastrouhané mýdlo a krátce povaříme. Po rozpuštění mýdla přidáme pár kapek esenciálního oleje a případně tenzid (konzervant, díky kterému šampon déle vydrží. Lze jej koupit v e-shopu či drogerii). Ještě teplý šampon nalijeme do připravené čisté lahve. Bez použití konzervantu vydrží kopřivový šampon asi týden.
Pesto z kopřiv
Pesto je hustá směs bylinek, oleje, ořechů a semínek, soli, česneku (a případně sýra). Pestem se dochucují těstoviny či saláty. Vyrobit si jej můžeme z nejrůznějších bylinek, například medvědího česneku, anebo „obyčejných“ kopřiv. Pesto můžete mít v lednici stále v zásobě a přidávat jej k různým pokrmům.
Co budete potřebovat:
- mladé listy kopřivy (pokud máte, přidáte i tři listy medvědího česneku)
- mleté mandle nebo vlašské ořechy
- olivový olej
- 3-5 stroužků česneku
Mladé lístky kopřivy spaříme horkou vodou a posekáme na menší části. Takto si připravíme asi čtvrtlitrový hrnek posekaných kopřiv. Přidáme 200 ml panenského olivového oleje. Nastrouháme najemno 100 g spařených oloupaných mandlí nebo vlašských ořechů a přidáme je do nádoby ke kopřivám. Osolíme mořskou solí. Solíme opatrně, aby sůl chutí nedominovala. Podle chuti přidáme česnek nebo posekané lístky medvědího česneku. Směs rozmixujeme a plníme do sklenic. Lžící pesto do sklenic namačkáme tak, aby na povrch vystoupil olej, který tak vytvoří ochrannou vrstvu. Pesto se nemusí zavařovat a přesto se nekazí. V lednici vydrží celý rok.
Nádivka z kopřiv
Pečivo (nejlépe dva tři dny staré) pokrájíme na kostičky. Dáme do misky, posolíme, popepříme a přidat můžeme i trochu muškátového ořechu. Pak osmahneme na kostičky pokrájenou slaninu s jemně nasekanou cibulkou. Promícháme s nakrájeným pečivem a spařenými a posekanými mladými lístky kopřivy. Zalejeme mlékem nebo ještě lépe smetanou. Nakonec zlehka vmícháme do směsi sníh z bílků a necháme zapéct v troubě na 180 stupňů.