Dobrý den přeji všem příznivcům dobrého jídla. Posledních pár dílů jsem věnovala receptům, které nebyly určitě moc dietní, ale myslím si, že o vánocích by si měli lidé dopřát i něco výjimečného.
Tentokrát to budou jídla, která patří do kategorie nenáročných a dá se říct, že i laciných.
Budou to tentokrát bramborové pokrmy.
A našla jsem recepty na jídla jak slaná, tak i sladká.
Bramborové koblížky
- 300 gr brambor, 300 gr polohrubé mouky, 200 gr smetolu (nebo jiného podobného tuku), sůl, 1 vejce, zavařenina z černého rybízu, olej na smažení, cukr na posypání
Do prosáté mouky přidáme změklý tuk, sůl a propracujeme. Přidáme nastrouhané vařené brambory, vejce a znovu promícháme a zpracujeme v tužší těsto. Na pomoučeném vále vyválíme a 2 x přeložíme, znovu rozválíme na plát a tvořítkem vykrajujeme kolečka. Střed naplníme zavařeninou, pokryjeme druhým kolečkem, okraje přímáčkneme, znovu tvořítkem zakulatíme. V rozpáleném oleji usmažíme, vyjmeme drátěným cedníkem, necháme okapat a pocukrujeme.
Makovec
- 100 gr brambor, 400 gr polohrubé mouky, 100 gr moučkového cukru, prášek do pečiva, 2 vejce, 1 dcl mléka, 150 gr máku, 50 gr másla, 5 cl rumu, špetka tlučeného hřebíčku, 3 lžíce strouhanky
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme na jemno nastrouhané vařené brambory, hřebíček mletý mák. Zahustíme moukou, do které jsme vmíchali prášek do pečiva, zředíme mlékem, přidáme rum a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Pekáč vymažeme tuhým máslem, vysypeme strouhankou, nalejeme těsto, urovnáme a v dobře vyhřáté troubě upečeme.
Bramborový mrkvanec
- 500 gr brambor, 150 gr polohrubé mouky, sůl, 1vejce, 2 lžíce sádla, 50 gr másla, 150 gr moučkového cukru, 150 gr máku
Ve slupce vařené brambory oloupeme a necháme vychladnout. Pak je pomeleme na masovém strojku, přidáme sůl, vejce, mouku a zpracujeme v těsto. Rozválíme je na placky a upečeme po obou stranách na sádle. Mrkev jemně nastrouháme, přidáme část cukru a na másle podusíme. Touto náplní potřeme placky, přehneme v půli, pomastíme máslem a posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Placky můžeme též potřít povidly, marmeládou a podobně.
Moravské brambory
- 1000 gr brambor, 2 lžíce sádla, 200 gr moravské klobásy,1dcl smetany, 3 vejce, sůl, kmín
Syrové brambory nastrouháme na okurkovém struhadle na tenké plátky, propláchneme je ve vodě a necháme důkladně okapat. Pekáč vymažeme sádlem a klademe do něj plátky brambor, na kolečka nakrájenou klobásu, osolíme, okmínujeme, pokapeme sádlem a přidáme další vrstvu. Dáme do horké trouby zapéci. Před dokončením zalijeme smetanou, ve které jsme rozšlehali vejce, a dopečeme.
Horácké brambory
- 10 větších brambor a stejných brambor, 120 gr žampiónů, 1 lžíce mléka, 1 cibule, 2 vejce, 5 cl smetany, sůl, pepř, 50 gr tvrdého sýra
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Pak seřízneme spodek do roviny a vnitřek vydlabeme ostrou lžící. Takto připravené pokládáme na pekáč vymazaný máslem. Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a necháme zpěnit na části másla, přidáme najemno nakrájené žampióny, orestujeme, přidáme 1 vejce, sůl, pepř a necháme srazit. Přidáme polovinu smetany, promícháme a touto směsí naplníme důlky brambor. Zbytky brambor prolisujeme přes jemný cedník, přidáme zbytek smetany, sůl, máslo, vejce a vyšleháme. Touto hmotu nastříkáme sáčkem na naplněné brambory, posypeme sýrem a v troubě zapečeme. Můžeme podávat jako přílohu k různým masitým jídlům nebo i samostatně.
Podlesníky
- 400 gr brambor, 150 gr hladké mouky, 2 vejce, sůl, 10 listů hlávkového zelí, 2 lžíce sádla, 3 šálky smetany, 100 gr točeného salámu, kmín, pepř
Syrové brambory jemně nastrouháme, vodu slijeme, přidáme šálek smetany, vejce, mouku, sůl, koření (kmín nadrtíme), jemně nakrájený salám a zpracujeme v těsto. Zelné listy poklademe na sádlem vymazaný plech, potřeme hmotou z brambor a upečeme. Před podáváním odstraníme zelné listy a přeléváme kyselou smetanou.
Ohlédance
- 350 gr brambor, kmín, sůl, 2 dcl mléka, 100 gr hrubé mouky, 1 vejce, větší cibule, 50 gr vepřových škvarků, 100 gr čerstvých hub, 100 gr sádla
Očištěné brambory nakrájíme na čtvrtky a zalijeme vařící vodou. Přidáme sůl, kmín a uvaříme tak, aby byly měkké, ale zůstaly celistvé. Mléko osolíme, zavaříme, přidáme kousek sádla a zasypeme moukou a mícháme tak, až se nám těsto nelepí na nádobu. Necháme vychladnout, přidáme vejce, dobře promícháme. Lžící vykrajujeme noky a uvaříme v osolené vodě. Scedíme, propláchneme studenou vodou. Jemnou cibuli usmažíme do růžova, přidáme plátky hub, orestujeme, přidáme překrájené škvarky a necháme prohřát. Scezené brambory promícháme s uvařenými noky a připravenou směsí ze škvarků. Můžeme použít jako přílohu i samostatné s různými saláty.
Dřevorubecký rendlík
- 600 gr uvařených brambor, 220 gr slaniny, 220 gr kabanosu, 1 velká cibule, 100 gr čerstvých hub, 2 lžíce oleje, kmín, sůl, 5 vajec, mletý pepř
Na oleji orestujeme na jemno nakrájenou slaninu, rozpustíme ji, přidáme na drobno nakrájenou cibuli, zpěníme, přidáme na kostičky nakrájený kabanos, osolíme, okmínujeme a orestujeme s přidáním nakrájených hub. Potom přidáme na plátky nakrájené uvařené brambory, přidáme olej, promícháme, osolíme, opepříme, zalijeme rozšlehanými vejci a zapečeme v horké troubě.
Přeji všem dobrou chut.
Recepty jsem našla v sešitku Horácká kuchařka,,autor František Mořický.