Dnes jsem si pro vás připravila pár receptů na slané koláče.
Ve Francii jsou velice oblíbené.
Musíte si na ně připravit křehké těsto - brisée.
- 300 gr hladké mouky, půl lžičky soli, 150 gr změklého másla, asi 12 cl vody a příchuť dle účelu. Mouku se solí přesijeme na vál a uprostřed uděláme důlek. Změklé máslo rozkrájíme, přidáme k mouce a prsty zpracujeme v drobenku. Potom přilejeme vodu a všechno společně vypracováváme tak dlouho, až se vytvoří tuhé, homogenní těsto, které vytvarujeme na bochánek .Na talíři jej posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme odpočinout v chladu nejméně 30 minut.
Poznámka: Lze přidat 1 vejce (v tom případě vynecháme vodu).
Cibulový koláč se slaninou (6 porcí )
- Křehké těsto - brisée (viz. předpis), 800gr cibule, 3 lžíce oleje, sůl, pepř, 200 gr slaniny, 100 gr krémovité smetany, 2 žloutky, muškátový oříšek
Do kulaté koláčové formy vložíme rozválené těsto, které napícháme vidličkou, zatížíme a dáme na 10 minut zapéci. Zatím oloupeme a nakrájíme cibuli, kterou za občasného míchání dusíme na oleji. Osolíme, opepříme a podle potřeby podlijeme trochou vody, aby se cibule nepřipálila - nesmí zhnědnout. Na jiné pánvi opečeme slaninu nakrájenou na plátky. Jakmile cibule změkne, odstavíme ji z ohně a necháme trochu vychladnout. Smetanu ušleháme s vejci, muškátovým oříškem, solí a pepřem Cibuli pak rozložíme na předpečený koláčový základ a přidáme slaninu. Přelijeme ušlehanou smetanu s vejci a pečeme v horké troubě (200 st. C) asi 35 minut. Podáváme teplé.
Pažitkový koláč (6 porcí)
- Křehké těsto (viz předpis) náplň : 200 gr měkkého tvarohu, 100 gr smetany, 4 vejce, svazek pažitky
Těsto připravíme podle známého předpisu, vyložíme jím máslem vymaštěnou kulatou koláčovou formu, spodek propícháme vidličkou, pokryjeme alobalem, který poklademe syrovými fazolemi a zapečeme v troubě 10 minut. Mezitím ušleháme tvaroh se smetanou, žloutky a usekanou pažitkou. Nakonec vmícháme sníh z bílků a směsí pokryjeme předpečený koláč z něhož jsme samozřejmě předem odstranili alobal s fazolemi. Pečeme v horké troubě dalších 30 minut. Podáváme teplé.
Koláč s karotkou a sýrem (6 porcí)
- Základ koláče z křehkého těsta - brisée (viz předpis), 100 gr krémovité kyselé smetany, 200 gr tvrdého sýra, 2 vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek
Oškrábanou karotkou nakrájíme na kolečka a uvaříme v malém množství osolené vody (nebo v páře) doměkka. Necháme okapat a prolisujeme na kaši, do níž vmícháme smetanu, strouhaný sýr a ušlehaná vejce. Směs okořeníme a rozložíme na těsto. Pečeme v horké troubě (250 st. C) asi 45 minut. Ke konci tepelné úpravy snížíme příkon tepla.
Lotrinský koláč (4-6 porcí )
- 400 gr lískového těsta, 100 gr jemných plátků slaniny, 1 velká cibule, 200 gr tvrdého sýra, 2 dcl mléka, 1-1,5 dcl smetany, 3 vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek, máslo
Těsto rozválíme, vyložíme jím koláčovou formu a dno propícháme vidličkou. Před pečením formu rychle propláchneme studenou vodou. Slaninu rychle osmahneme a polovinu z ní rozložíme na dno koláče. Jemně usekanou cibuli zpěníme na tuku ze slaniny a takto přípravenou vložíme na opečené plátky slaniny. Posypeme nastrouhaným sýrem. Mléko, smetanu a vejce smícháme, okořeníme a vlijeme na sýr. Povrch zdobíme zbytky opečené slaniny. Pečeme asi 30 minut v troubě předehřáté na 220 st. Celsia.
Pórkový koláč se šunkou
- Křehké těsto - brisée (viz předpis), 1 kg pórku, 300 gr šunky, 50 gr krémovité kyselé smetany, 2 žloutky, 100 gr tvrdého sýra, sůl, pepř, muškátový oříšek
Kulatou koláčovou formu vymastíme, vyložíme rozváleným těstem a dáme na 10 minut zapéci. Mezitím očistíme pórek a jeho bílé části uvaříme v osolené vodě doměkka. Necháme okapat, nakrájíme a rozložíme na koláčový základ společně se šunkou, nakrájenou na kostky. Smetanu ušleháme se žloutky, nastrouhaným sýrem i kořením a směsí přelijeme pórky se šunkou. Pečeme v horké troubě (220 st. C) 35 minut. Podáváme teplé nebo vlažné Varianta: pórky můžeme ještě doplnit 2-3 usekanými cibulemi, předem zpěněnými na másle. Koláč je možno event. ještě překrýt vrstvou rozváleného těsta.
Doufám, přátelé, že jste si z dnešních receptů vybrali a přeji vám dobrou chuť.
Recepty jsem vybrala z Francouzské kuchařky r. v. 1988. Autorka D. Peukertová