Vážení, minule jsem se pustila do receptů z francouzské kuchyně. A protože jich tam bylo hodně, dnes budu pokračovat.
Rozhodla jsem se, že dnes napíšu recepty na dezerty.
Broskve bílá paní
- 4 kolečka ananasu, 4 půlky kompotovaných broskví, 2 lžíce rumu, 1 dcl smetany ke šlehání, 2 lžíce moučkového cukru, 1/2 litru vanilkové zmrzliny
Plátky ananasu dáme do misky, pokapeme rumem a necháme macerovat. Zmrzlinu rozdělíme do čtyř pohárů, navrch uhladíme, na ni vložíme kolečko ananasu, doprostřed něhož dáme po půlce broskve, vyklenutou částí nahoru. Smetanu s cukrem dobře ušleháme a cukrářským pytlíkem stříkáme na povrch pohárů. Podáváme vychlazené.
Banány Josefína
- 4 banány, 6 vajec, 6 dcl mléka, 40 gr cukru, špetka soli, trochu tlučené vanilky, citrónová kůra,lžička másla
Banány oloupeme a nakrájíme na 2 až 3 cm dlouhé kusy. Vejce rozkvedláme a smícháme je s mlékem, cukrem, solí a tlučenou vanilkou a nastrouhanou citrónovou kůrou. Mělkou zapékací misku vymažeme máslem a vlijeme do ní vaječnou směs. Na její povrch pak kolmo zapícháme kousky banánů. Vložíme do trouby předehřáté na 200 st. Celsia a zapečeme (cca 20-30 minut) tak, aby směs zrosolovatěla a nebyla tuhá. Podáváme teplé i vychlazené.
Hrušky krásná Helena
- 8 půlek kompotovaných hrušek,150 gr čokolády na vaření, 2 lžíce šlehačky, 1/2 litru vanilkové zmrzliny, lžíce rumu
Čokoládu rozlámeme na kousky, dáme do kastrolku, podlijeme lžící rumu a na mírném ohni necháme rozpustit. Vmícháme šlehačku a na mírném ohni prohřejeme. Zmrzlinu rozdělíme do čtyř pohárů, půlky hrušek necháme okapat, přiložíme podélně k sobě a postavíme do pohárů do zmrzliny. Přelijeme připraveným čokoládovým krémem, eventuálně ještě posypeme natrouhanými mandlemi a podáváme. Pozn.: prázdné poháry před naplněním dáme na chvíli do chladničky, aby zmrzlina vydržela déle v tuhém stavu.
Malinové topinky
- 12 plátků veky, 150 gr práškového cukru, 200 gr másla, 200 gr šlehačky, 300 gr malin
Z plátků veky odkrojíme kůrku, potřeme je částí másla a bohatě posypeme cukrem. Zbytek másla rozehřejeme na pánvi, do níž vložíme plátky veky neomaštěnou a nepocukrovanou stranou dolů. Zmírníme oheň, pánev přiklopíme a zvolna pečeme 2-3 minuty. Potom stáhneme z ohně a necháme ještě chvíli zakryté, aby se z cukru na povrchu vytvořila sklovitá vrstva. Na podávací mísu pak dřevěnou špachtlí přesuneme opečené plátky, na jejichž povrch navršíme pocukrované maliny a doplníme lžící šlehačky.
Jablečný dezert s rozinkami
- 1 kg jablek, 1 citrón, 1 lžíce škrobové moučky solamyl, 100 gr cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 30 gr másla, 6 vajec, hrst rozinek, strouhanka
Jablka oloupeme a zbavíme jader. Rozkrájíme na kousky a s citrónovou šťávou v malém množství vody podusíme doměkka. Rozmačkáme je a s přidáním solamylu necháme na mírném ohni vysmahnout. Přidáme cukr, vanilkový cukr, máslo a rozinky. Po vychladnutí vmícháme celá vejce. Hmotou naplníme formu, kterou jsme vyložili alobalem, vymastili a vysypali strouhankou. Pečeme ve středně teplé troubě ve vodní lázni 40 minut.
Jahody s pomerančovým krémem
- 500 gr jahod, 2 lžíce cukru, 5 žloutků, 3 lžíce cukru, 8 cl pomerančové šťávy, 50 gr hořké čokolády
Jahody omyjeme, zbavíme stopek a rozpůlíme. Posypeme 2 lžícemi cukru a dáme asi na hodinu do chladu. Mezitím dáme do kotlíku žloutky a 3 lžíce cukru a ušleháme do pěny. Kotlík potom postavíme do větší nádoby s horkou vodou tak, aby horká voda sahala asi do tří čtvrtin výšky kotlíku. V této vodní lázni při střední teplotě dále šleháme a současně zvolna přidáváme pomerančovou šťávu, až vznikne krémovitá hmota. Jahody potom rozdělíme do šálků nebo do sklenic a přelijeme horkým krémem. Posypeme nastrouhanou čokoládou.
Přeji vám všem dobrou chuť.
- Recepty jsem čerpala z knihy Francouzská kuchařka r. v. 1988. Autorka D.Peukertová.
A jako tradičně jsem dala pod článek starou fotografii.