V České republice roste volně jen v těch nejteplejších oblastech a je chráněn. Ale můžeme si jej i sami vypěstovat. Vyžaduje slunné stanoviště a lehkou hlinitopísčitou půdu.
Využití má celá rostlina:
- kořen sbíráme od druhého roku v březnu až v dubnu nebo na podzim
- listy sbíráme před květem a květ za suchého a slunného počasí.
Sušíme volně ve stínu, umělým teplem - květ a list do 45 st C, kořen do 55 st C.
Proskurník je vysoce účinný při zánětech hltanu, zánětu průdušek nebo průdušnice a proti kuřáckému kašli. Pro své zvlhčující a hojivé účinky se zevně používá k léčbě zánětu dutiny ústní, zánětům dásní, proti spáleninám, akné a furunklům neboli nežitům.
Má vysokou koncentraci glycidů a polysacharidů a proto má imunostimulačí účinek.
Oblíbený je i proskurníkový sirup - velice účinný proti kašli.
Macerát (studený výluh)
1 lžíce sušeného proskurníku se zalije 1/4 litrem studené vody a nechá se přes noc vyluhovat Poté scedíme, lehce přihřejeme a pijeme 2 šálky denně.
Kuchyňské využití
Ve Francii se čerstvé výhonky konzumují jako jarní posilující prostředek. Na Středním Východě se kořen nejprve vaří a pak smaží na cibuli a másle. V Severní Americe se kořen tradičně používal k výrobě cukrovinek (jeho anglické jméno marshmallow dalo jméno i známým bonbonům).