Jistě jej dobře znáte. Kvete touto dobou a připomíná se nám omamně sladkou vůní. Trnovník akát, invazní rostlina pocházející ze severní Ameriky, dovezená do Evropy jako medonosná. Odborníci tvrdí, že akátový med je jeden z nejlepších (ne-li vůbec nejlepší) a nejléčivějších medů. Nejspíš asi také víte, že rostlina vyjma květů je jedovatá, ale také léčivá a nachází uplatnění ve farmaceutickém průmyslu.
Já mám květy akátu od dětství spojené s lahůdkou, kterou rok co rok alespoň symbolicky předkládám své rodině. U nás se jim říkalo a říká „myši“.
To se natrhají květy akátu, properou se ve vodě, nechají okapat. Pak se obalí v těstíčku jako na palačinky (mléko, vejce, mouka, sůl) a osmaží na oleji. Podává se sypané moučkovým cukrem, případně i skořicí.
A proč se jim říká myši? Protože ze sladkého řízečku čouhá ocásek - stopka, na níž jsou kvítky uspořádané v hroznech. Možná budete víc znát podobnou lahůdku tohoto období, což jsou kosmatice - v těstíčku smažené květy černého bezu. Také jsem je zkoušela, ale nám přece jen víc chutnají květy akátu.