Óda na šalše a jíchy (dokončení)
Ilustrační foto: Pixabay

Óda na šalše a jíchy (dokončení)

15. 2. 2025

Minule jsme probrali středověké krmě. Nebyla to jen klasika jako je drůbež, ryby nebo vepřové. Na hradech a panských dvorech frčela hlavně zvěřina. A k tomu všemu jíchy a šalše.

Konečně tedy několik receptů. Úmyslně vybírám ty říznější:

Šalše šípková : rozvař 2 hrsti chlebové střídy ve sklence červeného vína. Přidej dvě špetky muškátového květu a jednu až dvě lžíce šípkových povidel. A ulov si k tomu kance (nemáš-li Bivoje po ruce).

Česneková šalše s vlašskými ořechy nebo mandlemi:  nejdřív rozmíchej ve štávě vypečené z masa dvě hrsti chlebové střídky. Řádně míchej, aby jícha nebyla moc hustá ani řídká. Přidej hrst pomletých mandlí nebo ořechů a rozmačkaný česnek podle chuti. Následně vem připravenou volskou hlavu, vyřízni jazyk a uvař ho. Šalši už máš. A chceš-li, můžeš si ji i obarvit. Šťávou z třešní, borůvek nebo hroznového vína. 

Šalše hroznová: zastřel kachnu, vyjmi šíp a po řádném oškubání a vykuchání upeč tuto na medu. Pak nakrájej prorostlou slaninu na kostičky a udělej škvarky. Přidej rozmačkané hroznové kuličky a vař, až budeš mít správnou hustotu. Dodej rozmačkaný česnek a posekané čerstvé lístky šalvěje. Servíruj k oné medové kačce.

Jícha francouzská zázvorová (JANCE): na dvoře si vyhlédni a odchytni pěkného kapouna. Dej čeledi k upečení. Připrav šalši z půl kila bílého chleba, 200 g loupaných pomletých mandlí, 3 hrnků dobrého bílého sladšího vína, 3 stroužků rozmačkaného česneku, lžičky octa, lžičky mletého zázvoru a soli. Vše řádně promíchej a promačkej. Propasíruj přes síto do hrnce a povař asi 10 minut. Není-li kapoun, zkus šalši s kuřetem.

Na závěr nabízím dvě jíchy velmi speciální. Natolik, že jsem je ještě nezkoušela. Váhám. Podávaly se totiž jedině k veverkám. Nejsem si jistá, přesto, že tyto se u nás jídávaly běžně i dlouho po středověku. V již zmiňované Babičce Boženy Němcové veverky přece u Kudrnů ochutnala i Barunka.

Návod předkládám v dobré víře... pro zajímavost...bože...

Veverky stáhni, vykuchej, čistě omyj a dej vařit. Když trochu změknou, vodu slij a veverky řádně vymyj. Poté je dovař v hovězím vývaru. Podávej s jíchou žlutou nebo černou.

 Žlutá: upeč játra a přidej dva krajíčky bílého chleba roztlučené v hmoždíři. Přilej hovězí polévku, přeceď a propasíruj.  Šoupni tam veverky, okořeň tlučeným pepřem, mletým zázvorem, muškátovým květem a osol. Zdobit můžeš smaženými jablky.

 Černá : uvař sušené švestky, přidej tlučený suchý černý chleba a trochu vody s octem. Zřeď hovězí polévkou. Povař. Proceď a propasíruj. Vnoř veverky a nech povařit. Okořeň tlučeným pepřem, hřebíčkem, zázvorem a šafránem. Ozdob smaženým vajíčkem.

P.S. Nech veverku žít ...!

 

Zdroj receptů: Magazín aktualit a zajímavostí, 60. léta 20. stoleti