Vánoční cukroví bez výčitek svědomí
Košíčky se skořicovým krémem a krémem z bílé vegan čokolády. Foto: archiv

Vánoční cukroví bez výčitek svědomí

11. 11. 2019

Už brzy vyndáme formičky a pustíme se do pečení vánočního cukroví – adventní čas se blíží. Jak ale se všemi těmi dobrotami skloubit naši celoroční snahu zdravěji jíst? Zkuste to letos jinak.

Jak? Jednotlivé suroviny jde často nahradit těmi zdravějšími. Mouku můžeme použít celozrnnou nebo špaldovou, třtinového cukru trochu ubrat a jako tuk použít ghí (máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla, který skvěle chutná i voní), které se navíc nepřipaluje.

Košíčky se skořicovým krémem a krémem z bílé čokolády
Suroviny na košíčky: 

200 g špaldové mouky
80 g přepuštěného koko Ghí 
20 g cukru
sůl

Postup: 
Na vál prosejeme mouku a cukr, přidáme špetku soli a Ghíčko. Pomocí nože ho v mouce rozsekáme, přidáme další přísady a rychle vypracujeme hladké a lesklé těsto. Ideální je, nechat ho aspoň hodinu odpočinout v ledničce. Z těsta tvoříme kuličky, které vtlačíme do vymazaných formiček. Délku pečení přizpůsobíme velikosti formiček.

Skořicový krém
tuhá část plechovky kokosového krému
1 lžíce skořice
koření: špetka muškátového oříšku, mletého hřebíčku, badyánu, nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného pomeranče
Příprava krému:
Kokosový krém vyšleháme a vmícháme do něj koření a kůru. Vzniklým krémem naplníme cukrářský sáček a dáme ztuhnout do lednice. Poté naplníme košíčky.

Krém z bílé čokolády
tuhá část plechovky kokosového krému
1/2 tabulky bílé čokolády
1 lžíce vanilkového extraktu
1 lžíce citrónové kůry a šťávy

Příprava krému:
Čokoládu rozpustíme nad vodní lázní a necháme vychladnout. Vmícháme ušlehaný kokosový krém, šťávu a kůru z citrónu a vanilkový extrakt. Vzniklým krémem naplníme cukrářský sáček a necháme ztuhnout v lednici. Poté naplníme košíčky. 

Fotogalerie