V létě hrozí zánět žil. Jak ho poznat?
Zánětu žil uleví také "dát si nohy nahoru." Foto: www.pixabay.com

V létě hrozí zánět žil. Jak ho poznat?

13. 7. 2019

Letní otoky a pocity těžkých nohou, které se častěji objevují v létě, mohou být příznakem chronického žilního onemocnění. Při jejich přehlížení se onemocnění může dále zhoršovat a objeví se trvalé otoky, kožní změny nebo dokonce bércové vředy. Zánět žil začíná nenápadně.

Chronickým žilním onemocněním trpí až třikrát častěji ženy. Mezi první příznaky patři otoky, pocity těžkých nohou, křeče a bolesti. Ty by se neměly podceňovat a postižený by měl zamířit k praktickému lékaři na vyšetření.

Prvním bodem úspěšné léčby je nastolení režimu. Je třeba se začít hýbat a sportovat. Vhodné je plavání, chůze či cyklistika. Je třeba také vyloučit dlouhé stání či sezení, což může být u některých profesí velký problém. Snížit otoky také pomáhají kompresní punčochy. Lékař je může předepsat jednou za šest měsíců, dají ovšem koupit i bez předpisu.

Lékař zvolí také vhodnou medikaci venofarmaky, léky, které nejen zamezují vzniku symptomů či snižují jejich projevy, ale ovlivňují i samotnou podstatu žilního onemocnění. „Mastičky neřeší podstatu, ale následek. Tyto léky naopak posílí žilní stěnu, ale také zmírní příznaky a podstatu zánětlivého onemocnění,“ říká MUDr. Petra Zimolová z FN Motol.

Pokud má praktický lékař nejasnosti, odesílá nemocného ke specialistovi, který definitivně potvrdí (či vyloučí) žilní příčinu potíží. „Specialista může doplnit i přístrojové vyšetření. Podle stupně závažnosti nálezu může specialista doporučit i chirurgické řešení,“ uzavírá MUDr. Zimolová.