Diskotéka pro pamětníky,
5. díl: "klasik" André Rieu

Diskotéka pro pamětníky,
5. díl: "klasik" André Rieu

24. 11. 2014

Na opětovnou výzvu pana Štorcha jsem se rozhodl zareagovat a přispět svou trochou do mlýna po vzoru pana Horenského.

Jako pamětníci si vzpomínáme na písničky svého mládí, ať už písně budovatelské, které jsme se učili ve školních hodinách zpěvu, nebo na tehdejší tuzemskou populární hudbu. Někteří z nás ale hlavně na písničky,které jsme lovili na stanici Rádio Luxembourg, kterou jsme mezi sebou nazývali důvěrně Laxík. Ta byla u nás od padesátých let velmi oblíbená. Byl to téměř jediný zdroj pro milovníky moderní populární hudby, která byla jinak v tehdejším Československu prakticky nedostupná.

Obtížně dostupný je i dnes pro část populace jiný druh hudby. Tak zvaná hudba vážná, nebo též klasická, která má omezený okruh příznivců a milovníků. Ne proto, že by byla nedostupná, nebo dokonce zakázaná. Většina lidí, kteří tento druh hudby nevyhledávají se bojí, že ji nebudou rozumět, že je neosloví, že je to nudné fidlání, apod. Jména Ravel, Šostakovič, Schubert, Strauss jim nic neříkají, to poslední jméno možná mají spojeno jen s dříve vyhledávanou značkou riflí. Pro milovníky tohoto žánru, ale i pro ty, kteří by chtěli k této hudbě najít cestu, jsou následující řádky a odkazy.

Jedním z propagátorů takzvaně lehké klasiky a specielně vídeňské salonní hudby let dávno minulých je André Rieu. Tento, dnes už 65ti-letý houslista, skladatel, aranžér a dirigent, pocházející z Maastrichtu v Nizozemsku, je jedním z nejúspěšnějších propagátorů tohoto žánru. Se svým „Johann Strauss Orchestra“ koncertuje již několik desítek let po celém světě. A protože je i výborným showmanem, ovládá 6 řečí a své koncerty si sám uvádí, tak se na jeho koncertech nikdo nenudí. Po letošním jarním úspěšném koncertu v pražské O2 aréně se tam vrátí 22. května 2015. Bohužel, vstupenky v rozpětí 1490,- až 3990,-Kč, jsou mimo možnosti většiny seniorů. Takže následující odkazy berte jako pozvánku, nebo náhradu za autentický zážitek. A protože se blíží Vánoce, pro začátek jim věnuji několik odkazů:

http://youtu.be/Hov6Snb6o1Y?list=UUAaX9NjMCos_Qwz3n41eUgg  (White Christmas, 2:54)

http://youtu.be/JBJY3AxtoHM?list=UUAaX9NjMCos_Qwz3n41eUgg  (Silent Night, 3:43)

http://youtu.be/3d4xXvF2ukY?list=PL553781589C6A7639 (Ave Maria 5:27)

Další odkazy jsou na mé oblíbené: 

http://youtu.be/icJRTdpS2pU?list=UUAaX9NjMCos_Qwz3n41eUgg (Habanera 5:28)

http://youtu.be/FgC3JQhkqyc?list=UUAaX9NjMCos_Qwz3n41eUgg (Memory, 4:29)

http://youtu.be/mn3lijQwllc?list=UUAaX9NjMCos_Qwz3n41eUgg  (Amazing Grace, 2:50)

Poslední 3 odkazy jsou na záznam letošního koncertu v pražské O2 aréně, a záznam koncertu v New York Radio City Music Hall - Part-1 a 2.

http://youtu.be/25ejiEvWVqQ (André Rieu v Praze 2014, 1:22:15)

http://youtu.be/hNP_y0V7X6M (New York Radio City Music Hall - Part-1 [HD Full ] 58:23)

http://youtu.be/o9bW8tV354g (New York Radio City Music Hall Part-2 (HD Full ) 58:43)

A jako bonus ještě music box s 27 nahrávkami, abyste u toho jenom neseděli a mohli něco dělat.

http://saigonocean1.com/nghenhacAndreRieu/AR-2.htm

Hezký poslech a příjemnou pohodu vám přeje Radek.

PS: Pro ty, kteří nezachytili odkaz na country na chatu:
http://saigonocean3.com/nghenhacCountryMusic/Country-2.htm 

diskotéka pro pamětníky
Autor: Radovan Cakl
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdeňka Vítková
Aniž bych to tušila, v době mého psaní níže uvedeného, byť dlouhého příspěvku se objevila na Líbí-nelíbí tato reakce redakce na paní Dagmar Královou .Ani nevíte ,jak se mi ulevilo ! : Redakce i60: Paní Králová, váš poslední příspěvek jsme smazali. Nelíbí se nám, že diskuse už zase přechází do urážek. Navíc se nehodí do této rubriky, ale ani na tento portál.
Zdeňka Vítková
Vážený pane Raška,jedinné v čem máte pravdu je to, jakési "útoky" začaly od mé první fotografie, kterou jsem zaslala do Fotosoutěže na tomto portálu,ale proč, to zdůvodním já: aniž bych tušila proč, už tenkrát ryl do mě pan KRÁL kvůli fotografii mého Motýla, který mám do teď v obrázcích na profilu.U článku , kde jsem se představovala jako "budoucí "modelka" mu redakce napsala-Redakce i60 28.4.2014 11:23:57 Pane Králi, vaše diskuse o fotografiích nepřísluší k tomuto článku, který je v rubrice modelky. Prosíme o umírněnější aktivity v tomto směru. Děkujeme. Ve svých článcích jsem s důvěrou k portálu určený seniorům na sebe "práskla" úplně všechno, co jsem v životě zažila, co umím,co mám ráda,neboť redakce k tomu vyzývala. "Ukažte co umíte, v čem jste jedineční,co vás život naučil..." Od dubna 2014 do teď jsem napsala 15 článků, vytvořila spoustu prezentací i k článkům redakce.Dodnes jsem se od nikoho z redakce nedozvěděla, co bylo v komentáři, který jste museli smazat! Vy jste mi psal, že jste byl na dovolené a že o ničem nevíte,ačkoliv někdo z reakce mi psal, že podáte trestní oznámení , že se to stalo poprvé za 3 roky,aby někdo takto bezdůvodně napadl Vašeho čtenáře :Redakce i60 5.8.2014 14:49:58 Vážení přátelé, právě jsme byli nuceni vymazat velmi trapný a nechutný sexistický komentář pana Holakovského (pokud je tedy udané jméno správné, o čemž se dá úspěšně pochybovat). Omlouváme se všem, kteří si jej přečetli, třebaže byl na portále jen necelých deset minut. Stalo se nám to za tři roky poprvé, kdy nás takový člověk atakoval. Pan Holakovský se už na náš web nikdy nepřihlásí, ovšem pod jiným jménem asi bude mít šanci. Tomu prostě nelze zabránit. Redakce však bude bdít. Díky za pochopení. Takže ne- že já tady způsobuji rozruch, bohužel jsem se od prvního dne musela jen bránit,což tady vlastně svými slovy zásadně popíráte.Neodpovídáte mně nikdy ani v mejlu na má konkrétní slova, spíš jsou některá vytržená z kontextu a použitá proti mně.Ale to už není pro mě důležité.Vím, že se Vám nehodí lidé, kteří Vám vidí pod pokličku,kterým to myslí, všimnou si, že jste v soutěži ,kde jsem nefigurovala něco měli špatně a já Vás bláhově v dobrém na to upozornila a pak jste soutěž opakovali.Z mých výše uvedených slov vyplývá, že jste se ke mně nezachoval zrovna hezky.Ne všechny čtenáře jste svými slovy tady potěšil.Myslím si, že nastal čas pravdy ,tak tedy sděluji ostatním čtenářům,že redakce ví, že pan KRÁL JE /byl/ PAN ŠTORCH,který si vypůjčil identitu možná svého švagra, KTERÝ PÍŠE ZA SVOJI PARTNERKU DAGMAR KRÁLOVOU NEJEN KRITIKU ALE I V TIPOVAČKÁCH,byla to zřejmě i paní PAKOSTOVÁ a myslím, že nejsem daleko,když napíši , že i RICHARD ZEMAN je osoba/může to být ale i žena, kterou tady raději nebudu jmenovat, protože by se svou reakcí okamžitě prozradila/ skrytá za tímto pseudonymem, protože se objevuje hlavně kolem soutěží, jinak se angažuje málokdy. Je na čtenářích ,zda těmto pseudoprofilům budou odpovídat či na ně reagovat.Je ještě spousta věcí, o kterých vím, ale nebudu se tady o nich rozepisovat.Nejsem zlý člověk a vím, že bych stejně nic nezměnila.Vzhledem k tomu, že kromě svých článků nemám co nabídnout, nemám ani cestovku ani jinou možnost sponzorování portálu,jsem pro svá upřímná slova nevhodným člověkem pro tento portál,takže předpokládám, že redakce smaže všechny mé články a fotografie,s čímž souhlasím, hlavně pro klid na mé duši.Děkuji těm, kteří mi zůstali nakloněni, vím, že je neztratím.Ti ostatní upadnou v zapomnění, stejně jako já.Takový je život a tak to také beru,i když je někdy velmi nespravedlivý.
Hana Šorejsová
Radku, tak jako předešlým disjokejům i60, patří Vám dík , je to milé nehledat a najít. Diskotéky se mi moc líbí. André Rieu - je můj oblíbený a Ave Maria v podání nadané australské sopranistky Mirusii, je nádherný zážitek, obzvláště na noc.Díky !
Marie Magdalena Klosová
Já osobně děkuji panu Caklovi za nabídku a za tip.Já tedy "tak" vzdělaná nejsem,takže,promiňte mi to,jsem A.Rieu neznala a určitě se mi bude líbit.A na You Tube nechodím,takže mu děkuji i za zprostředkované odkazy.Vždycky mě potěší,když se někdo chce o něco podělit.Spoustu věci nevím a neumím a jsem ráda,že se něco nového dovím.Takže mi připadají některé diskuze zbytečné a "od věci".
Miroslav Štorch
Domnívám se, že to není nijak ostrá polemika uvést, že osobně se někomu zdá zbytečné dávat tolik odkazů z You Tube. Je to jen vyjádření osobního názoru. Pochopitelně autor diskotéky může mít názor jiný a chce uvést skladby, které se mu líbí. Jde o články pro potěšení z hudby a nejde o umělecké dílo :-) Nebudeme si kazit náladu některými obsáhlými zahořklými názory.
Vladka Steinová
Paní Králová, neznám Vás a nemusíte mi tudíž vysvětlovat, co je LINK, ještě jsem natoli vzdělaná, že vím, co to je. Ani o autorských právech nemusíte hovořit. Jste právník? Pan Cakl okamžitě reagoval tak, že info pro někoho zjišťuji, což je nesmysl. On snad žije ještě v totalitních dobách? Já se p. Cakla jen a pouze slušně zeptala. Osobně se mi zdá zbytečné, dávat tolik odkazů z You Tube, ale vidím, že je lepší si poznámku a polemizaci odpustit . A rovněž je lepší si odpustit i tu malinkou poznámku z mé ruky o nějakém dobrém filmu. A žel musím souhlasit, že tady pro některé pisatele skutečně není místo.
Zdeňka Vítková
Vidím, že se zde po dlouhé době ozvala paní "Dagmar Králová ",tak mám povinnost přidat i já jsvůj názor.Mně už o nic nejde,takže: dle mého názoru jsou Diskotéky tady na i60 pro ty , kterým by možná dělal problém v jejich věku zadat do vyhledávače YouTube nebo jméno zpěváka či skladatele.Myslím si ale , že těch je zde už velmi málo, protože když vidím , jak se všichni rychle orientují na nepřehledném portále i60, hlavně ve velkých diskuzích nejen o politice,kritice či chvále fotografií apod, tak si myslím, že tu nejsou žádní negramoté.A pokud někdo něco neumí, tak má po ruce své děti, vnoučata ,případně souseda ,kamaráda.Také mi to připadá, že tvůrci nejen Diskoték prostě nemají nic důležitého na práci, tak potřebují ukázat, JAK JSOU ŠIKOVNÍ.A redakce je v tom podporuje, místo toho,aby vydávala články, které jsou potřebné pro seniory , kteří vychovávají svá vnoučata a v mnohém by potřebovali poradit, získat informace...Jsou články ,které lidé mají na svých profilech už dlouho, lidé k nim píší dokonce komentáře,ale oficielně nebyly vydány.Co se týká autorských práv, pak tedy nechápu, proč není smazána prezentace u článku p.Hany Rypáčkové Procházka Podlesím https://www.youtube.com/watch?v=jxIm2PhG7EE kde zpívá pod jejími fotkami Aleš Ulm. Má stejně jako já na YouTube napsáno, že se jedná o Standardní licenci YouTube !!! Ale moje prezentace z Letňan byla za pár hodin smazána, údajně kvůli autorským právům-NESMYSL.Byla tam pěkná fota některých modelek i nemodelek včetně mně a V Neckáře a to byl hlavní problém. A také se mně nikdo nezastal, jako tady p. Novákové, kterou osobně vůbec neznám,ale její otázce jsem porozumněla a souhlasím s ní.Podle jmen v komentářích či na chatu lze vidět, kdo vlastně v současné době tvoří i60.Desítky lidí z dřívějška sem už dávno nechodí a další odpadávají.Není to totiž momentálě portál ani pro staré ,ani pro mladé,ani pro malé děti.Jen neustálý internetový boj za monitory a nikdo vlastně netuší PROČ ?Nemusíte mi nikdo ani slušně odepisovat, nebudu to číst,je to ztráta času, protože proti tsunami jedinci nic nezmůžou.Přeji všem, co zůstanou hezkou zábavu.Teď můžete začít diskutovat o demokracii slova, třeba na tomhle portále.Omlouvám se pár lidem, kteří to budou číst a jsou mými přáteli.Těch se moje slova netýkají.Bohužel je nemohu jmenovat, protože by se dostaly do stejné palby, tak jako já.Víme o sobě a to je důležité.Také se chci tady veřejně omluvit panu Mendlíkovi, který jako jedinný opravdu zakopal válečnou sekyru a nechal ji tam, kde ji odložil,ostatní útočí pod mnoha pseudonymy na kohokoliv dál. Jste u mě čestný člověk pane Františku.A už se na mě nezlobte,oba jsem se nechali unést zbytečně emocemi, ke kterým nás tenkrát i ostatní vyprovokovali.Přeji všem hodně štěstí v životě
Dagmar Králová
Pani Novakova jde pouze o linky na dané hudební skladby z veřejného serveru a nevztahují se na ně autorská práva, jak to vysvětlovala několikrát redakce. Autoři článků zde uvádějí skladby, ke kterým mají vztah a usnadňují k nim přístup. Jistě si můžete podobné skladby najít na internetu sama.
Radovan Cakl
Hani, máme stejný názor. Jak jsme říkali zamlada: To chce klid a nohy v teple.
Hana Rypáčková
Díky Radku za odkazy.Je snadnější klepnout na odkaz. Lidi- nebuďte hned ve při.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 44. týden

V úterý 5. listopadu proběhnou ve Spojených státech amerických prezidentské volby. Tématem kvízu tohoto týdne budou nejen američtí prezidenti, ale i zajímavosti z USA.