Do poloviny srpna zrálo letošní víno přímo ideálně, vývojové fáze se dobře nastartovaly, jablečná a vinná kyselina byla dobře vyrovnaná. „Nebýt dešťů byl by to jistě výjimečný ročník díky jednomu z nejteplejších roků v historii vůbec. Bohužel kvůli dešťům v druhé polovině srpna se muselo sklízet o 14 dnů dříve, aby se zachránilo. Celá Morava má proto o třicet procent nižší sklizeň, znojemská oblast pak o osmnáct až dvacet procent méně,“ říká Pavel Vajčner, ředitel známého vinařství Znovín Znojmo se sídlem v Šatově.
Tak povězte, jaké je letošní Svatomartinské a čím se liší od ostatních vín?
Jde o mladé víno. To letošní je hebké, svěží a elegantní. Je to první vlaštovka, předzvěst, jak bude víno chutnat po třech měsících, až se usadí a vyzraje. Dalo by se říci, že Svatomartinské je stadium „junák“ a po několika měsících dospěje do stadia dospělosti.
Jaké odrůdy se při produkci Svatomartinského používají?
Znovín používá Svatovavřinecké červené, Zweigeltrebe růžové a z bílých Müller Thurgau. Ale může se ještě vyrábět i z Moravského muškátu, Veltlínského červeného raného za bílá vína a z červených kromě Svatovavřineckého také z Modrého Portugalu, z růžového Svatovavřineckého i Zweigeltrebe.
Co musí Svatomartinské splňovat?
Víno vždy musí projít degustačními komisemi, které – pokud dostane minimálně 78 bodů – je schválí jako Svatomartinské víno.
Je lepší konzumovat Svatomartinské hned, nebo si ho uložit třeba na Vánoce?
Jak již bylo řečeno, Svatomartinské víno je mladé víno, proto je určené především k rychlé degustaci.
Co doporučujete k Martinské huse? Červené, nebo bílé?
Červené Svatovavřinecké. Jestliže dáváte přednost bílému, zkuste Müller Thurgau.