Halloween sice nemusíme,
ale dýně začínáme mít rádi

Halloween sice nemusíme,
ale dýně začínáme mít rádi

19. 10. 2014

Dýně se v Česku těší stále větší oblibě, a to zdaleka nejen v souvislosti s blížícím se anglosaským svátkem Halloweenem a vydlabáváním těchto velkých oranžových plodů do podob všelijakých příšer a strašáků. Jsou totiž skvělé třeba do vydatné jíškové polévky. V posledních letech je populární hlavně odrůda hokaido. Letošní počasí pěstování dýní ale příliš nepřálo, jejich domácí úroda bude proto podle pěstitelů navzdory růstu ploch skromná. 

Zájem o dýně čili tykve dlouhodobě roste především mezi biofarmáři. „Ale pochopitelně to nesouvisí jen s Halloweenem, ale zejména s tím, že Češi objevují i jiné než jen klasické dýně,“ řekla manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Nesrstová. Na to podle ní sedláci reagují a rozšiřují plochy, kde pěstují tuto zeleninu. Letos však bude i přes rozšíření pěstební plochy úroda velmi skromná a nestačí pokrýt poptávku. 

Například biozemědělec Miloš Kurka z Černíkovic v podhůří Orlických hor letos zasel dýně na zhruba třech hektarech, meziročně o třetinu větší ploše. „Ale počasí v naší oblasti nebylo příznivé, a proto byla úroda velice malá," uvedl Kurka. Dýně, především odrůdu hokaido, pěstuje již 13 let. „Před deseti lety hokaido konzumovali jen opravdoví biokonzumenti a jinde než v obchůdcích s biopotravinami nebyly ke koupi, dnes jsou nabízeny na každém rohu,“ poznamenal. Kromě dýně hokaido pěstuje v současné době také dýni máslovou a muškátovou, ale i dýně okrasné a halloweenské. 

Menu sestavené z dýní je lákadlem řady restaurací a hotelů. Základem je dobrá, hustá smetanová polévka. „Menu z dýní u nás zařazujeme každoročně od roku 2009, kdy byl hotel založený,“ řekla Helena Škarková, provozní v hotelu Šipka ve Štramberku.

Poslední říjnový den se slaví nejen v anglosaských zemích Halloween. Původem keltský svátek se těší stále větší oblibě i u Čechů, kteří jej však vnímají spíše jako zábavu. Školky nebo domy dětí a mládeže či zoologické a botanické zahrady pořádají oslavu spojenou s vydlabáváním dýní, lampionovým průvodem nebo maškarním bálem. Zatímco v Americe je Halloween spojen s koledou a strašidelnými převleky, v Česku zdomácnělo hlavně vydlabávání dýní, ze kterých pak vznikne lucerna. 

gastronomie Halloween
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Letos jsme sice žádné óbr dýně nevypěstovali, ale na dobrou krémovou polívčičku z hokaida už došlo a ještě mám v zásobě. Vnoučata si ráda dýni jako bubáka vydlabou, ale jinak Halloween taky nemusíme.
Zuzana Pivcová
Mám ráda dýňovou polévku s tymiánem a dýňový kompot. Jednou jsem se v Berlíně trefila zrovna do dýňového týdne, podobně jako na jaře do chřestového. Dýňové speciality se ale přenesly už i k nám, např. v kavárně Louvre na Národní je mají asi po dobu dvou až tří týdnů. Dnes jsem byla na výstavě dýní v trojské botanické zahradě. Mám ráda malé dýně i jako ozdobu v košíčku na stole. Ale Halloween mi k srdci nepřirostl.
Soňa Prachfeldová
Kdysi jsem z dýní vyrobila i ananasový kompot, nyní mám moc ráda polévku z hokaida a semínka jsou moc zdravá

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

21%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%