Moje vernisáž: Až uslyšíš hvízdání, 
to můj vlak vjíždí do nádraží...

Moje vernisáž: Až uslyšíš hvízdání,
to můj vlak vjíždí do nádraží...

20. 10. 2014

Tak na tomhle nádraží jsem v dětství vystupovala z vlaku často. Jezdili jsme s rodiči za babičkou na chaloupku v sousední obci skoro každou sobotu a v neděli večer jsme ze stejného nádražíčka odjížděli zpátky domů.

Znala jsem jména všech stanic, kterými vlak projížděl, a představovala si, jaké by to bylo, vystoupit v některé z nich a prohlédnout si městečko, nebo obec, ke které patří. Tohle přání si plním až teď, když objíždím a fotím ten důvěrně známý kraj.

Pohledy na kopce, na Krkonoše, Jestřebí a Orlické hory na obzoru, skalní města, zákruty říčky Metuje, zrcadlení oblaků v rybnících i kašnách, náměstí a ulice městeček, hřbitovy a hřbitůvky, sakrální plastiky, kostely a kapličky, skvosty architektury i vesnická stavení, jejich okna, dveře, komíny, schodiště i schůdky, ploty, cesty ale i obyčejné patníky u nich.

A ovšem i nádraží. Vlaky a koleje – to volání dálek,ty symboly cest. Spojení mezi městy, spojení mezi lidmi. Spojení přítomnosti s minulostí...

Představuji vám tedy svou vernisáž s názvem "Až uslyšíš hvízdání..."

vernisáž
Hodnocení:
(4.8 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Bartošová
Martino a Danielo, je to opravdu krásný kout vlasti, mám to tady moc ráda, i když jsem většinu života prožila v Pardubicích a v Hradci Králové (tam jsem léta z PA dojížděla pracovat a nakonec tam i bydlela). Tahle ,,reportáž" je dnes už spíš jen dokument, nádraží v Hronově je zrekonstruované, vypadá jinak, lístky byste si už musely zakoupit ve vlaku... Stará romantika mizí, ještě že máme ty fotky a vzpomínky :-).
Daniela Řeřichová
Marie, veliké poděkování za sugestivní vernisáž. I já od dětství jezdím ráda vlakem, navíc dědeček patřil k modré armádě. Vlaky, koleje, dálky, míhající se krajina, nekonečná témata pro výtvarníka… Poznávám tvůj kraj i prostřednictvím FD, máš dar zprostředkovat vždy něco navíc. Hronov si pamatuji z návštěv divadelního festivalu, bývala tam úžasná atmosféra.
Martina Růžičková
Náhodou jsem narazila na tuto Vaši vernisáž a moc jsem si prohlížení těch bezva nádražních záběrů užila. Koleje a nádraží mají pro mě zvláštní atmosféru. Je to směsice vzpomínek na cestování v dětství, zvláštní vůně pražců, lákání na cestu. A z dovolené na nádherném Broumovsku jsem se zrovna vrátila včera :-). Poslední roky tam jezdíme opakovaně, dokonce i v zimě. Přeji krásné letní dny.
Marie Bartošová
Zdravím vás p. Květuše. S ,,Horníkem"- folkařem jsme v předvečer jeho vystoupení seděli u ohně na zahradě přátel. Hr.slunce jsme spolupořádali několik let, ale teď už se nekoná.
Květuše Pinkasová
Nemám ráda hvězdičky - dávám nejen 5*! Marie, s velkým zpožděním jsem klikla na Tvůj soutěžní příspěvek jsem si dnes nádraží Hronov taky ráda připomněla... Byli jsme tam sice jen jednou... na Jiráskův Hronov … Vystoupil tam ,,Horník"- folkař na asi Hr. slunci? Poznali jsme tam skvělé nejen hudební kamarády na předvečeru a Ti nás stihli provést i kouzelnou přírodou... V Náchodě u p.Matušky jsem dělala zkoušky na plavčíka...
Jarmila Fialová
Právě kvůli řopíkům jedu s vnukem v srpnu do Náchoda
Marie Bartošová
Police - Hvězda, to musel být zápřah. Nedoběhla bych ani do Hlavňova. A vy jste nebyl poslední, ale čtvrtý! Klobouk dolů. / Já přispívám jenom fotkami a napíšu-li už něco málo, tak jen na chat Foto dne. / Fotek z NA mám moc, moc, moc. Bývám tam často, mám k tomu městu silné vazby, i když jsem tam nikdy nebydlela. Hezký den Vám přeji.
Oldřich Čepelka
Pěkné! Proč již delší dobu nepřispíváte něčím větším? Jsem z Náchoda, část klukovských vzpomínek na Náchod je v mé knize Maléry a já. Vracím se tam. Minulý týden jsem běžel z Police na Hvězdu, je to závod a já bojuju o to, abych nebyl poslední. I to přece může být cíl v 70 letech :-)
Marie Bartošová
Dobrý den, paní Ivano K. Znám Petrovice, Žabokrky i další zastávky a obce na téhle trati, až do Broumova. Na důchod jsem se vrátila do tohoto nádherného kouta a díky fotografování si osvěžuji vzpomínky a získávám o něm i nové informace. Můj partner vyrůstal také ve vechtrovně! V Hronově, u nádraží, jeho otec byl také zaměstnancem ČSD, to se asi s Vaším tatínkem znali. Srdečně Vás zdravím.
Dana Kolářová
Vlakem jezdím celý život, čím delší trasa tím lépe. Vaše bezvadná vernisáž mi připomněla mládí, kdy ještě platilo: „Jede, jede mašinka, kouří se jí z komínka“. Děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 49. týden

Staré české filmy a pohádky se minulý týden líbily, a tak v nich ještě budeme pokračovat i v tomto týdnu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jak nákladné budou vaše letošní Vánoce - kolik zhruba utratíte za dárky, jídlo atd.?

Do 3 000 korun

21%

Mezi 3 000 - 6 000 Kč

20%

Mezi 6 000-10 000 Kč

20%

Přes 10 000 Kč

21%

Nevím, neumím to odhadnout

18%