Proč se pořád trápit při jídle,
když můžeme jíst radostně?

Proč se pořád trápit při jídle,
když můžeme jíst radostně?

30. 9. 2014

Tak se mi právě dostal do ruky časopis, ve kterém píší o Řecku a velmi obšírně také o řeckých dobrotách. Krásné obrázky modrého moře a bílých skal, barevných loděk doprovází také pohledy do řecké kuchyně. Kupodivu těmhle stránkám ale nedominuje to, co si u nás běžně představujeme pod pojmem středomořská strava a co je u nás v ideální, čerstvé a kvalitní podobě buď špatně dostupné, nebo neúnosně drahé. Tedy čerstvé ryby, mořské plody, exotické druhy zeleniny a ovoce – to vše s pestrou nabídkou všech možných druhů oliv a olivového oleje.

Naopak. Chválí se tu v receptech a na obrázcích prostá domácí strava. Samozřejmě zelenina, ale taková, kterou i u nás vidíme běžně: okurky, rajčata, zelí, mrkev a jiná kořenová zelenina, sem tam paprika a různé druhy zelených lupenů salátu, špenátu, řepy a dalších lupenů. Mnohé z nich jsou i takové ty volně rostoucí, například listy jitrocele a pampelišek, a u nás potlačované anglickými trávníky a moderními sekačkami.

Potom to jsou různé druhy luštěnin, které si Řekové zvláště pochvalují pro jejich nutriční hodnotu, zejména obsah kvalitních bílkovin a také oříšků a semen, které jsou bohaté na ušlechtilé tuky a antioxidanty. K tomu sýry, trochu kvalitního masa. Z toho všeho (v podstatě dostupného i u nás) potom kouzlí různé saláty a odlehčené přílohy, radost se podívat a určitě i ochutnat. Luxusní jsou to nápady, nikoli suroviny. Chválu pěli také na místní ovoce i na to sušené, které krásně dokresluje právě chuť sýrů.

Místo hranolků brambory

Vybavil se mi minulý týden, kdy jsme se rozhodli zajít pro tyče a poličku do koupelny do jednoho nákupního centra. Jednoho z mnoha, které u nás máme. Sobotní dopoledne zpravidla trávíme jinak, ale poličku a tyče jsme potřebovali. Zajeli jsme tedy do nákupního centra, které bylo plné, přestože bylo docela pěkné počasí. Nakoupili jsme, zavlekli do auta, a protože se ozýval hlad, který nemáme moc rádi, rozhodli jsme se využít místní restaurace, jež na mnoha velkých billboardech v okolí láká na krásná jídla s množstvím zeleniny.

Nabídka tu byla vcelku příjemná a zeleninu bylo možné zvolit jako salát i přílohu, a to za vcelku přijatelné ceny. Nebyli jsme samozřejmě sami. Tenhle nápad mělo mnoho dalších lidí, a tak jsme sledovali nepřetržitou řadu lidí odcházejících od pokladny, z nichž většina měla na svých talířích hranolky (i když v nabídce příloh toho byly vcelku pěkné vařené brambory, kaše i přílohová zelenina). Nejsem demagogický odpůrce hranolků ani jiných dietních prohřešků, když jsou občasné a jinak se jí vcelku zdravě. A nepatřím také mezi nutricionisty či obezitology, které náš způsob stravování zřejmě trápí daleko více. Tohle mě ale zarazilo.

Zdravotní gramotnost je možná zvláštní spojení slov, ale znamená mnoho. Znamená, jak si člověk či celá společnost přeloží doporučení o zdravém životním stylu do praktických opatření, do poptávky a nabídky zdravého životního stylu včetně zdravé stravy. Jako ještě horší slovní spojení nám může připadat zdravá strava – tedy jídlo, které nám doporučuje lékař a je spojeno s různými omezeními a pojídáním toho, co nám v podstatě nechutná. Celé je to tedy mrzuté, navíc jaksi školsky omílané a dávané do souvislosti s prevencí a připomínáním různých nepříjemných onemocnění.

Nic jiného nám ale nezbývá, zdravá strava je nutnou součástí prevence kardiovaskulárních onemocnění a nedávno vydaná světová zpráva o možnostech demence poukazuje zejména na to, že kromě duševní a tělesné aktivity a vyvarování se škodlivých návyků, je to právě zdravá strava, která může být velmi důležitým preventivním faktorem jak přímo, tak zprostředkovaně redukcí obezity a metabolického syndromu.

Nebojme se experimentovat

Podíváme-li se za hranice, do zemí, kde se o zdraví lidí opravdu pečuje, vidíme, že nabídka zeleniny a zeleninových jídel je tu nejen dostupnější, ale i pestřejší, počínaje malými dobrotami až po jídla hlavní.

Z výše uvedené řecké zkušenosti bych ale radila – jezme radostně. Neotravujme se při jídle. Zbavme se fádnosti naší kuchyně a výčitek svědomí nad její vydatností a zkusme ji obohatit nikoli nutně olivami a sýrem feta, ale tím, na co generace našich předků byly po staletí zvyklé – bramborami, zeleninou a luštěninami. Zkusme si také vymýšlet krásné a barevné recepty.  Možná bychom takový koutek nápadů a vynálezů mohli otevřít právě na tomhle serveru. Chtěla jsem do něj už na jaře přispět znovuobjevením ředkviček, které jsou jedlé nikoli pouze v bulvičkové části, ale pokud jsou čerstvé a mladé, tak jsou skvělé i jako salát nebo spařené jako špenát. Což teprve vegetariánský segedín s fazolemi (bez přílohy) nebo maso, kuře či ryby na zelí?

Ona ani ta česká kuchyně nemusí být smutná, ztěžklá a fádní, ale pestrá i radostná.

 

Simona Holmerová
Autorka je předsedkyní České alzheimerovské společnosti, místopředsedkyní Alzheimer Europe a patronkou i60.cz

Iva Holmerová
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Balúchová
Paní Ivo,přimlouvala bych se za koutek nápadů a vynálezů co se zdravého jídla týká.
Eva Balúchová
Paní Jano a Vlaďko,byl by problém napsat aspoň jeden den vašeho jídelníčku?Třeba do vzkazu abychom tady neobtěžovaly. Vím,že je potřeba očistit tělo,ale potřebovala bych poradit.
Vladěna Peterková
Jsem dva měsíce po operaci trávicího traktu, musela jsem naprosto změnit jídelníček. Zcela jsem vypustila maso, jednou za týden si dám jen rybu, nejím ani těstoviny, z příloh jen bramory a rýži a jinak pořád samou zeleninu. nevřili byste, co to se mnou udělalo. Jsem o deset kilo lehčí (ale z velké části i kvůli operaci), ale nejsem už tolik umavená, dokonce mi zmizely kožní problémy, které jsem mívala. Doporučuji. Na zdravou stravu nikdy není pozdě!
Jana Šenbergerová
Docela by mě zajímalo, jak vysoký je podíl moučných výrobků ve stravě lidí, kteří trpí Alzheimerem. Moučné potraviny obsahují obrovské množství škrobu, který dokáže dokonale blokovat funkce mozku, navíc mají značný podíl na vzniku cukrovky. O zdravou stravu se zajímám třicet let, ale nevycházím přitom z toho, co si někde jen přečtu. Ještě se dobře pamatuji na to, jak si všichni v mém okolí ťukali na čelo, když jsem přišla s tím, že mnohem líp se dá žít z pouhého ovoce, zeleniny, ořechů, bylinek, semínek, a to pokud možno v syrovém stavu. Dnes mi mnozí dávají zapravdu, protože i při malých změnách se cítí mnohem lépe. Když si představím, co se u nás běžně jí k snídani, vůbec se nedivím, že tolik lidí ztrácí paměť.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.