Sedmé nebe po francouzsku

Sedmé nebe po francouzsku

31. 1. 2015

To potěšení se skrývalo za rohem. Za rohem mého bydlení. Odedávna tam byla restaurace. Příjemná a útulná. Do restaurace chodíme hlavně za kuchařem. Ten se jim tam někdy povedl, někdy méně. Až za ním přestali chodit i ti, co měli v poledne prostě jen hlad, restauraci zavřeli.

Naštěstí nezůstala zavřená dlouho. Zní to neuvěřitelně, ale dostala se do hledáčku jistého mladého Angličana, upřímně zamilovaného do francouzské kuchyně a do mladé ženy z Ostravy - Mariánských Hor v jednom osudovém okamžiku. Kuchař, zasvěcený do tajů francouzské kuchyně ve vyhlášených francouzských restauracích ozdobených michelinskou hvězdou, neměl na výběr. Bude následovat svou krásnou Moravanku do jejího domova a zároveň vydobude přízeň jejich krajanů kdesi v odlehlém koutě České republiky.

Vypadalo to, že se pustil do boje s větrnými mlýny. Nezalekl se a nevzdal to. Na nenápadném místě v nenápadné a klidné ostravské čtvrti otevřel restauraci. Restaurant francais. Francouzskou restauraci. Luxusní restauraci. On, Simon Guest, michelinský kuchař.

Nemohu neodolat. Mám přece v popisu práce poznávat francouzské reálie. Tudíž i francouzskou kuchyni. A tak jdu se svým partnerem odhalit její šarm a noblesu. Bude to naše oslava 4. výročí pospolitosti. Ve výběru menu prozatím nemáme jasno. Víme jen, že nesmí chybět francouzská cibulačka, která nám učarovala už ve Francii.

V restauraci nás vítá příjemná atmosféra, příjemné osvětlení, příjemná francouzská hudba a příjemná obsluha. Je to usměvavá mladá dáma, která nás velmi taktně, decentně a šarmantně bude provázet celým naším kulinářským zážitkem. Objednáváme polévku - cibulačku a džbánek růžového vína. Bude se hodit k našemu výběru a připomene ten nádherný letní čas naší dovolené. Jen co si přiťukneme, objeví se na stole malé překvapení. Pozornost pana kuchaře. Miska lahodného světlezeleného pórkovo - brokolicového pyré. Začínáme upadat do extáze. A to jsme ještě nezačali jíst, jen ochutnávat. Je to tak jemná a delikátní chuť, že by mohla nahradit dezert. Ale ne, to ne, to bychom se připravili o další zážitek.

Po chvíli přichází na stůl polévka. Podává se v misce, jejíž dno byste nejraději nechtěli spatřit ,jak si na ní pochutnáváte. Na hladině se vznášejí jemné plátky opečené bagetky zapečené se sýrem. Pastva pro zrak, čich, a to se ví, chuť! Pan kuchař nás nechá chvíli odpočinout (francouzské menu zabere až dvě a půl hodiny) a pak nás svou vybranou krmí udržuje nadále ve stavu nadpozemské slasti.

Na stole se objeví "plat principal" - hlavní jídlo. Zvolili jsme dvě různá. První z nich se skrývá pod jediným slůvkem - "Pintade". Jediné slůvko a mana nebeská. Nese v názvu opečené prsíčko a konfitované stehýnko z perličky s celerovým pyré, karotkou a zvěřinovou šťávou. Zapomínám mluvit a zapíjet vínem. Nechci přijít ani o zlomek zážitku z této pochoutky. Všechny chuťové buňky zažívají extázi. Zlomek vteřiny obětuji pohledu na partnera. Nad svým "Filet du porc" zažívá cosi podobného. Opečená vepřová panenka s česnekovým pyré a omáčkou z petržele a mladého špenátu si ho nadobro podrobily. Jeho pohled je zcela "nepřítomný".

Tato "milostná hra" zdaleka nekončí. Připlouvá dezert. Čokoládová pěna v provedení tohoto anglicko-francouzského kouzelníka je prostě úžasná! Rozplývá se na jazyku a zanechává po těle pocit blaženosti. Stejně tak hruškový dort na vedlejším talířku. Vše podtrženo ještě umělecky vytvarovanou hruštičkou z karamelového skla. Francouzský "Mistr" nás tajně sleduje špehýrkou ve dveřích své "laboratoře". Uspokojen naším blaženým výrazem vyšle "asistentku" ještě s jedním, a to posledním překvapením. Je to v pravém slova smyslu "pokušení" na lžičce. V ústech se rozprskne do miliónů kapiček a vy se dočkáte "vyvrcholení". Ukázka molekulární kuchyně - sladká tečka, "Au revoir".

Právě jsme vstoupili do "sedmého" francouzského nebe.

Francie gastronomie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Hned mi bylo jasné, kdo se bude rozplývat blahem a dělat nám nehorázné chutě. Teď, v tuto hodinu nevhodnou ke konzumaci čehokoliv. A to mě dnes celý večer honila mlsná - tak jsem si nakonec na tvém francouzském pochutnání také smlsla. To zas budou sny! :-)))
Libuše Křapová
MM, už jsem po večeři a mám zase hlad, to se dělá ? :-((((

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jak nákladné budou vaše letošní Vánoce - kolik zhruba utratíte za dárky, jídlo atd.?

Do 3 000 korun

21%

Mezi 3 000 - 6 000 Kč

19%

Mezi 6 000-10 000 Kč

20%

Přes 10 000 Kč

21%

Nevím, neumím to odhadnout

18%