Důchodcovské blues
Ilustrační foto: Pixabay

Důchodcovské blues

20. 9. 2021

Žádný budík, žádná snídaně v letu, ale blažené probuzení do poloslunného jitra. Otevřeným oknem pronikají do bytu podzimní vůně, prolnuly se s vůní čerstvě uvařené kávy a v rádiu Rudolf Cortéz žene nebem stádo krav.

Pavlína Filipovská chválila včerejší neděli a vzpomínky mě vrací do minulého století na odpolední čaje do krnovské kavárny na Cvilíně. Jsem zase holkou s čerstvou foukanou a lodičkami na jehlách.

To, že si po Skypu povídám s bratrem, s kamarádkami a jakým fofrem při tom povídání uběhnou dvě hodiny. Čas mě netlačí. Být v důchodu je osvobozující, nic nemusíte a děláte jenom to, co chcete. Je to krásný pocit svobody.

Ze všech vlastností, které máme, je výraz naší tváře nejdůležitější. Luxus můžeme mít úplně každý zdarma. Sny a úsměv. Sny jsou krásný luxus, který si může dopřát každý z nás, ať je nám dvacet nebo šedesát, ať bydlíme ve velkoměstě nebo v "zapadákově". Snít si můžeme kdykoliv a kdekoliv, ve dne, v noci, při práci, snění nám nikdo nevezme. Úsměv? Úsměv je také zdarma. Také je krásným luxusem, a tak zajiskří i plamínky v našich očích.

Musíme se přijímat i s chybami. S kouzelnou zvědavostí a hravou fantazií můžeme zkoušet stále něco nového a nepoznaného. Probuďme v těle hormony dobré nálady a svět se nám bude zdát krásnější. Dnes se přijímám taková, jaká jsem, dokonce i s chybami. Příroda je nesmlouvavá. Přibyla nám léta, zjev není, co býval, zato v hlavě si věci srovnáváme a snažíme se být se sebou spokojeni. Podzim už je na dohled. Aby byl bez chmur a plískanic, shromážděme ho "zpříjemňovací" náladou.

stárnutí vzpomínky
Hodnocení:
(4.8 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Článek jako dělaný do dnešního pošmourného dne. Léto v nedohlednu, podzim na dosah. Moje oblíbené roční období. Vaše slova mi osvětlila nejen dnešní den, ale i nastávající čas přípravy na zimní odpočinek. Podzim (roční i životní) budiž pochválen.
Alena Švancarová
Moc hezké vyznání k důchodcovskému období.Je to prima!
Marie Magdalena Klosová
Milá Marie,moc Vám děkuji za psaníčko u mého podzimu,jsem vždy dojata takovým vyznáním.Jsem ráda,že se můžu podělit s dalšími o to,co mi působí radost a dělá mě šťastnou.A tady "u Vás" vidím,že jsme si podobné ve vnímání světa,sama sebe,stávajícího zaslouženého volna,prostě života.Není to príma?Zdravím z Ostravy MM

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

19%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%