Roš Ha-Šana:
židovský Nový rok
14. 9. 2014
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Hana Rypáčková
2.11.2014 17:19
Moje babička za svobodna Riedlbauchová nebyla Židovka,jen židovské jméno .Ale žádné její příbuzné neznáme.Když jsem sestavovala rodokmen,byly tam nějaké zmatky a jen jedna žena za mořem se přihlásila jako ve stejné řadě.Tak mě to hodně přitahovalo, četla jsem knihy a napadlo mne, že se jim to stávalo po staletí proto, že byli vzdělaní,nadaní ,měli odlišné životní hodnoty.Nevěřili, že by se jim to mohlo stát, vždyť to bylo tak absurdní.Nosím často na židovské hřbitovy kamínky na mě neznámé hroby.
Vladka Steinová
15.9.2014 15:12
Olinko, děkuji,asi proto mají nepřátele, že vždy za vše mohli Židé. Stačí se podívat do dějin, pogromy pak byly namířeny proti nim a nejhorší byl tedy holocaust. Babiččina rodina byla vyhlazena celá, babička přežila dílem náhody a dílem, že měla manžela,mého dědečka, čisté rasy a nerozvedl se ní.Sám šel do koncentr.tábora Bystřice u Benešova.Dle Talmudu pak vše jde v ženské linii, tedy moje maminka i já jsme 100%....i moje dcera.Moje vnoučata už tolik ne, ale jména jim byla dána na památku těch zemřelých.Já to nepropaguji,ale proto, že o tom hodně vím, tak sem tam něco napíši.Přeji pěkný den
Olga Štolbová
15.9.2014 09:32
O židovských zvycích nevím vůbec nic a je to pro mě moc zajímavé. Musím říci, že nerozumím proč mají židé tolik nepřátel na celém světě.
Vladka Steinová
14.9.2014 20:28
Dobrý večer, také děkuji za zájem, já v tom vyrostla,je to oblast původního tabu spojená s velkým zármutkem a ještě dnes, jen pomalu tají ledy a pomalu se o všem mluví.A velmi těžko.Já mám vše od babičky.Rod pokračuje, přestože její celá rodina zahynula. Ona zázrakem přežila.Pěkný večer
Zuzana Pivcová
14.9.2014 17:49
Mně všichni příbuzní vlastně zemřeli velmi brzy, takže nebýt nedávného hledání v matrikách, asi bych se o svých předcích nedověděla vůbec nic. Díky, Vladko, za zajímavou informmaci.
Vladka Steinová
14.9.2014 13:30
Dobrý den a děkuji za uznání.Ano, nemluvilo se, i nyní je to ještě dost tabu, je to taková zvláštní oblast.Ještě jednou děkuji.
Jaroslava Handlová
14.9.2014 12:30
O židovských zvyklostech se dříve u nás příliš nemluvilo.
Vladko, jsem ráda, že jste mi rozšířila obzory.
Nový rok se tedy blíží, tak ať je sladký.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA