Kouzlo časů minulých:
junáci vzhůru!
2. 8. 2014
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
František MENDLÍK
4.8.2014 21:44
Jsem rád pane Libánský, jak oceňujete že mezi skauty nikdy neměly vliv politické. ani náboženské názory. Ten polní oltář místo totemu na skautském táboře, který vedl farář to byla jistě vzácná vyjímka.A ta jeptiška, která v Brně v podchodu vedla skautský oddíl si jistě odskočila z maškarního plesu!
Jiří Libánský
4.8.2014 03:20
Děkuji za připomenutí tradic Junáka. Jako dítě jsem vlastnil snad všechny Foglarovky a byl jsem prodchnut myšlenkou čestného jednání, kamarádství a obdivu k dokonalosti přírody. Na vsi jsme však měli jen jiskry a pionýry. Až po přestěhování do Prahy jsem vstoupil do skautského oddílu. Bylo to něco úžasného. Byla to skvělá škola nejen získávání praktických dovedností, ale i ctění morálních hodnot, rozvíjení a udržování sociálních vazeb a životní statečnosti. Junák na rozdíl od Pionýra i v kolektivu ctil osobní individualitu. I po zrušení Junáka jsme pokračovali. Jen jsme se přejmenovali na turistický oddíl. Časem jsem se stal oddílovým vedoucím na Praze 4. Když jsem pak byl tlačen do politické práce, raději jsem skončil. Dnes už se skautské oddíly mohou opět hlásit ke svým tradicím a ideové náplni. Jsem rád, že můj syn se také už svého mládí zapojuje do tohoto mládežnického hnutí a dnes v dospělosti je už významným členem vedení pražských Junáků.
Mezi skauty jsem prožil nezapomenutelné chvíle. A dodnes organizaci podporuji.
Když jsme jeden rok přechovávali doma Betlémská světlo po jeho cestě z Říma, dřív než bylo distribuováno do celé republiky, považoval jsem to za významnou událost a cítil jsem se tím poctěn. Vždy jsem oceňoval a dodnes oceňuji, že na členství a pozici mezi skauty nikdy neměly vliv politické, ani náboženské názory.
František MENDLÍK
2.8.2014 19:12
Podle vašich zkušeností jste jistě hodně starší, nežli já. Já jsem spíše Foglarovec. Nikdy jsem nebyl na táboře a spolupracoval jsem spíše písemně. Jsem zakládající člen Klubu přátel Jaroslava Foglara. Znal jsem se s ním a byl u toho, když ožil koncem šedesátých let. Mládež neví o Foglarovi skoro nic. Do Junáka se cpe Katolická církev. Viděl jsem na fotografii skautského tábora místo totemu polní oltář. Skauti vozí věčné světlo Kardinálu Dukovi a do Skautského slibu se vloudil zákon - Skaut věří v Boha a miluje svoji vlast. Takovou devastaci jsme my, Foglarovci nemuseli snášet. Raději na to nemyslet. Počítačová mládež nemá zájem a Jestřába dokonce zdrogovaní výrostci okradli a zbili!
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA