Sir Nicholas Winton: šlechetný
a skromný zachránce 669 dětí
19. 5. 2014
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zdenka Jírová
27.1.2015 21:52
Viděla jsem níže zmiňovaný dokument , kdy tajně pozvala BBC na oslavu Wintonových narozlenin všechny zachráněné děti,které mu děkovaly za život. Je to příběh neskutečně silného , charakterního člověka, opravdového hrdiny.To, že mu nebyla přiznána Nobelova cena , považuji za nehoráznost, když ji dostali i lidé s velmi pochybnou minulostí.
Vladka Steinová
23.5.2014 10:50
Do Velké Británie měla odcestovat i tehdy čtyřletá Charllotte Stein, dcerka sestřenice mojí babičky. Nepovedlo se. 26.2.1942 odcestovala s celou rodinou transportem Z-Kladno do Terezína a odtud 27.4.1942 jako sedmiletá do ghetta IZBICA, což byl tranzitní bod pro transporty do vyhlazovacích táborů BELZEC a SOBIBOR. Zbytek rodiny (7 lidí) zahynul v Osvětimi a v Majdanku. Panu Wintonovi patří velký dík a hluboká poklona..Trvalé a nepřetržité varování před zrůdností a krutostí nacismu však zůstává i dnes.
Jarmila Komberec Jakubcová
23.5.2014 08:10
Sir N.Winton je jeden z největších hrdinů 20. století.V jeruzalémském památníku holocaustu je mu věnována část expozice kde jsou fotografie zachráněných dětí.Myslím, že by si zasloužil Nobelovu cenu míru.Přeji mu dožití alespoň 120 let jako žil prorok Mojžíš.
Jana Šenbergerová
21.5.2014 14:49
Správný člověk ve správnou chvíli na správném místě.
Přeji mu ještě hodně šťastných let prožitých ve zdraví a úctě nejen těch, kterým zachránil život.
Zuzana Pivcová
19.5.2014 19:35
Obrovsky mě dojal dokument, který jsem před pár lety viděla i v naší TV, totiž, jak na Sira Wintona ušili v BBC boudu a pozvali ho do nějakého pořadu, kde jako diváci byly všechno ty "jeho" někdejší zachráněné děti, které tajně z různých zemí sezvali. On to vůbec netušil a moderátor najednou zúčastněné vyzval, ať se přihlásí, kdo vděčí Siru Wintonovi za život. A oni se jeden po druhém, až nakonec celý sál, přihlásili, představili se a pak ho všichni objímali a děkovali mu, to byl velice silný zážitek i pro mě. Také jsem pouze před pár lety četla, že Sir Winton v té době dosud řídil auto a jezdil rychle, za což si i v jeho věku vysloužil pokutu. :-)
Miroslav Štorch
19.5.2014 18:15
V roce 2009 jsem ve škole se žáky běžel symbolický běh 100 metrů na počest Sira Nicholase Wintona, který tehdy slavil sté narozeniny. Poslali jsme fotografii po doběhu do okresních novin, a pak si ji vyžádal slovenský režisér Matěj Mináč. Údajně ji použil do vzpomínkové knihy o N.Wintonovi. Ten se letos dožívá neuvěřitelných 105-ti let a stále u svého domku pracuje na zahrádce. To je dobrý námět pro nás mladé kolem šedesátky a sedmdesátky :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA