Kouzlo časů minulých: obecná škola
Ilustrační foto: pixabay.com

Kouzlo časů minulých: obecná škola

1. 9. 2020

U nás byla jenom obecná škola a byla jedním z vrcholů trojúhelníku kostel, fara a škola. Byla už zděná, měla tuším tři třídy, pana řídícího, dva učitele a pana školníka.

škola vzpomínky
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František Matoušek
Kouzelné počteníčko. Jsem o pár let mladší než autor a chodil jsem z počátku do t.zv. chlapecké školy. Oproti autorovi jsme měli školu na tu dobu přímo výstavní. Třídy prostorné, světlé a s ústředním topením. Byla to škola, kterou v roce 1936 otevíral sám pan president Beneš a od té doby se ji v Mladé Boleslavi neřekne jinak než "Benešovka".
Jarmila Fialová
Takovou školu znám ze všech pozic. Máma učila, bydleli jsme dole,jednotřídka 1. až 5. ročník byla v patře a já ještě s jedním chlapcem chodila do páté třídy. Byl to asi můj nejhorší školní rok, protože jsem byla všechno(přines,podej,doskoč) a taky za všechno špatné jsem mohla já. Naši si mysleli, že i já budu jednou učit, ale mě to nikdy nelákalo, přestože jsem později docela ráda opravovala úkoly žáků.
Soňa Prachfeldová
Moc hezké , čtivé, líbí se mi návraty do starých casu6.
Zdenka Soukupová
Chodila jsem do školy trochu později, než pan Kašík, ale v podstatě pamatuji totéž. V jedné třídě děti od 1. do 5 třídy. Pěkně popořádku v prvních dvou menších lavicích prvňáci a druháci, v poslední řadě páťáci. Ráda na to vzpomínám a dodnes nechápu, jak nás při tomto stylu výuky mohl učitel naučit číst, psát i počítat.
Dana Puchalská
Velmi zajímavý článek. Děkuju.
Marie Měchurová
Zažila jsem v padesátých letech vesnickou školu. Topilo se v kamnech na uhlí. Paní učitelka v kreslení nám nosila z domu jablíčka, hrušky a hrozny na malování. Než se otočila, tak kluci to snědli. Potom jsme malovali cibuli.
Anna Čípová
Pěkné vzpomínky.
Eva Braunová
Zlobiči dostávali pár facek a doma ani necekli,protože by dostali přidáno.Moc hezký článek.
Libor Farský
Mně se také moc líbí.
Martina Růžičková
Moc hezký vzpomínkový článek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%