Narazila jsem na zajímavou knížečku od Cal Oreyové: Zázračná síla octa. Moudrosti si nechci nechat pouze pro sebe, proto vám něco z toho nabízím.
Ták třeba. Máme si zapamatovat. Podle posledních výzkumů mají jablečný a vinný ocet, pro jejichž výrobu se používají celá jablka a červené hrozny, stejně jako další zdravé octy, následující zdravotní účinky:
-  odbourávají tuk
-  podporují imunitní systém
-  snižují krevní tlak
-  snižují riziko nemocí srdce a cév
-  chrání před rakovinoui
-  zpomalují stárnutí.
Ocet, jablečný i vinný, bojuje proti nemocem a prodlužuje život:
-  jako bezpečné a účinné potravinové konzervovadlo
-  usmrcuje bakterie napadající potraviny
-  podporuje trávení
-  má preventivní účinky proti infekcím
-  posiluje imunitní systém
-  účinkuje proti virům.
-  Draslík v jablečném octě odstraňuje únavu a obnovuje vitalitu.
-  Jablečný ocet má léčivé účinky při vnějším i vnitřním užívání - od lupů až po úpravu trávení.
-  Jablečný ocet odstraňuje pálení žáhy i kulhání.
-  Jablečný ocet posiluje imunitní systém a prodlužuje život.