Jak si upéct jednoduše a levně vlastní chléb bez domáćí pekárny
FOTO: autorka

Jak si upéct jednoduše a levně vlastní chléb bez domáćí pekárny

22. 3. 2020

Možná se tento recept na doma upečený chléb bude právě teď hodit. Je to jednoduché a výsledek více než dobrý.

Chléb bez hnětení - jak na to?

Nasypu do mísy 3 hrnky obyčejné hladké mouky, 1 malou lžičku sušeného droždí, 1 nebo 2 lžičky drceného kmínu. Zamíchám vařečkou a přidám 1,5 hrnku vody. Zamíchám vařečkou, aby se těsto spojilo, přikryji utěrkou a nechám 8-12 hodin odpočívat. Těsto na chleba zadělávám brzo ráno a peču večer, i když nejlépe je asi zadělat těsto na noc a ráno péct.

Těsto po vykynutí vyklopím na pomoučený vál a pomoučenýma rukama uplácám obdélníkovou placku asi 3 cm tlustou, přikryji utěrkou a nechám 15 minut odpočívat. Pak překlopím do středu vrchní díl placky, pak spodní díl a pravou a levou stranu placky, přikryji utěrkou a nechám odpočinout. Zapnu troubu na 230 stupňů a dám do ní nahřát ohnivzdornou mísu (pekáč) i s poklicí na 30 minut. Horkou mísu vyndám a vložím do ní vykynutou šišku, přiklopím a dám do trouby péct.

Peči při 230 stupních 30 minut, pak sundám poklici a peču dalších 15 minut. Budete překvapeni, jak chutný křupavý chleba dokážete upéct v ceně surovin do 25 korun. Jednoduše a bez domácí pekárny!

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Petr Líznar
Rád bych to také zkusil, ale nerozumím tomu, co je to "obdélník slozim ze shora, z dola". Prosím o jasnější popis. Předem děkuji.
Jarmila Magicgiant
Nenašla jsem tam sůl, ale to jen asi vypadlo, jinak to vypadá suprově a jednoduše. Díky za recept.
Jiří Hradecký
Také já peču chléb bez pekárny a hnětení, ale ještě jednodušeji. Rovněž já dávám 3 hrnky mouky, ale 2 hrnky hladké pšeničné a jedem hrnek žitné. Stejně tak 1 lžičku sušeného droždí, 1 lžičku drceného kmínu a 1 lžičku soli. Nasucho směs zamíchám a poté při stálém míchání přidám cca 1,5 hrnku vlažné vody. Po vymíchání přikryji utěrkou a nechám 8-12 hodin kynout. Po vykynutí rozehřeji troubu na 230 stupňů i svloženou skleněnou miskou s poklicí. Po dosažení potřebné teploty misku vyndám a vložím do ní vykynuté těsto , které na závěr popráším moukou. Protože nemám rád moc tvrdou kůrku, peču celou dobu s přiklopeným víkem 50 minut. Po upečení vyklopím na utěrku a nechám vychladnout.
Dana Novotná
JE super, že je to na hrnky. Myslím, že každý ví, že hrnek je čtvrt litra. O to je to jednodušší. Jak seženu kvasnice, určitě upeču.
Květuše Pinkasová
Růženko, vypadá suprově a určitě se o Tvůj chlebový recept v těchto dnech pokusím.
Zdenka Hoffmanová
peču chleba už 5 let žitný kvásek je nejlepší nejsou potřeba kvasnice stačí přikrmovat pravidelně- chleba už nekupuji několik let ( recepty jsou jen stačí hledat) žitná mouka a pak stačí hladká běžná mouka
Zdenka Jírová
Jak jsem už psala, recept se mi líbí, rozhodla jsem se ho dnes vyzkoušet. V ranních hodinách jsem šla do Billy nakoupit potřebné. Nemám doma žádné nadnormativní zásoby mouky ani jiných potravin, tak jsem chtěla jen koupit hladkou mouku a droždí. Bohužel, ani jedno nebylo, zíral na mne jen prázdný regál. A droždí neměli ani čerstvé ani sušené. Tak až někdy příště.
Jarmila Fialová
Také jsem ho dřív pekla,je výborný.Přidávala jsem slunečnicová semínka.
Zdenka Jírová
Už jsem o domácím chlebu také uvažovala, měla jsem také recept, budu ho muset najít a porovnat. Děkuji za inspiraci.
Eva Mužíková
To skládání musím asi zkusit v praxi, až bude placka přede mnou. Díky Jaroslavo, snad mne to trkne..:)))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA