Jak si upéct jednoduše a levně vlastní chléb bez domáćí pekárny
FOTO: autorka

Jak si upéct jednoduše a levně vlastní chléb bez domáćí pekárny

22. 3. 2020

Možná se tento recept na doma upečený chléb bude právě teď hodit. Je to jednoduché a výsledek více než dobrý.

Chléb bez hnětení - jak na to?

Nasypu do mísy 3 hrnky obyčejné hladké mouky, 1 malou lžičku sušeného droždí, 1 nebo 2 lžičky drceného kmínu. Zamíchám vařečkou a přidám 1,5 hrnku vody. Zamíchám vařečkou, aby se těsto spojilo, přikryji utěrkou a nechám 8-12 hodin odpočívat. Těsto na chleba zadělávám brzo ráno a peču večer, i když nejlépe je asi zadělat těsto na noc a ráno péct.

Těsto po vykynutí vyklopím na pomoučený vál a pomoučenýma rukama uplácám obdélníkovou placku asi 3 cm tlustou, přikryji utěrkou a nechám 15 minut odpočívat. Pak překlopím do středu vrchní díl placky, pak spodní díl a pravou a levou stranu placky, přikryji utěrkou a nechám odpočinout. Zapnu troubu na 230 stupňů a dám do ní nahřát ohnivzdornou mísu (pekáč) i s poklicí na 30 minut. Horkou mísu vyndám a vložím do ní vykynutou šišku, přiklopím a dám do trouby péct.

Peči při 230 stupních 30 minut, pak sundám poklici a peču dalších 15 minut. Budete překvapeni, jak chutný křupavý chleba dokážete upéct v ceně surovin do 25 korun. Jednoduše a bez domácí pekárny!

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Švecova
Tento chleba již peču dlouho a je moc dobrý, pokud ho nesnite hned, tak je výborný i druhý den. Zadělávam večer a ráno pecu. To přeskládání je jednoduché, obdélník slozim ze shora, z dola a pak z jedné a druhé strany.
Jana Baloušková
Není hrnek jako hrnek. Přeci jen bych uvítala, kdyby bylo množství mouky udané v gramech. Sůl v receptu chybí.
Eva Mužíková
No to je nápad, jen si musím v hlavě srovnat to přehýbání těsta??? Každá dobrá rada drahá..Díky Bertice
Madla Znadrazi
Já bych ještěv osolila, přidala trochu cukru a ocet- na 1kg mouky tak dvě kávové lžičky soli, jednu lžičku cukru a polévkovou lžíci octa
Soňa Prachfeldová
Kdysi jsem pekla v pekárně, ale mrzely mě ty díry po hácích, upeču v troubě. Můžeme dávat u různá semínka, jak kdo chce. Sušené droždí je spolehlivější než čerstvé.
Růžena Antlová
mouku lze nahradit i žitnou jen to vyjde dráž.
Ludmila Vacková
Určitě také vyzkouším. Nahradím část hladké celozrnnou moukou.
Jana Šenbergerová
To je zajímavé, jen ta hladká mouka mi tam trochu vadí.
Svatava Páleníková
Prima recept, vyzkouším.
Marie Novotná
Tento recept mohu doporučit.Já ho dělala už před 20ti lety,když se učila dcera v Pardubicích a vozila ho ženám do kuchyně.A pekla na plechu.Před pečením potírám chleba slanou vodu.Může se potřít i během pečení.Asi 15 min na 230 a potom dopékám jen na 170.Do trouby ještě přidávám malý kastrůlek s vodou,aby byl chleba ve vlhkém teple.Ještě je dobré zadělat místo vodou pivem,stačí to nejlacinější.A nebo nadělat malé bochánky-něco jako kaiserky.Můžeme posypat slunečnicovými,dýňovými nebo sezamovými semeny.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA