Ilustrační foto: pixabay.com
Že prý nejste pověrčiví? Ale jste, jenom to nevíte
25. 6. 2017I když se jen usmíváte nad pátkem třináctého a nebojíte se černých koček, stejně jste pravděpodobně v něčem a nějak pověrčiví. Začíná to tím, když člověk zkusí něco jiného, než obvykle: uváže si modrou kravatu místo červené, dá si coca-colu místo kofoly a stane se mu něco dobrého.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Věra Ježková
28.6.2017 13:16
Nevím proč, ale jsem pověrčivá na jeptišky. A přitom je svým způsobem obdivuji. Jakmile nějakou potkám, což v Praze není tak ojedinělé, nemám dobrý pocit a začnu se ohlížet po uniformě, která má případnou smůlu kompenzovat. V dětství jsem obcházela kanály, trochu mi to vydrželo dodnes. Třináctka mi nevadí, spíš mám tendenci ji vnímat jako pozitivní.
Jiří Libánský
25.6.2017 13:21
Pověrčivost je založena především na tisícileté zkušenosti, že to funguje. Proto je tak rozšířena. Ovšem o principu na jakém to funguje se většinou neví a tak je to přisuzováno různým nadpřirozeným silám a nebo placebo efektu. Z neznalosti je pověrčivost také často zařazována mezi iracionální chování. Dokonce pověrčivost je slovo pejorativního významu. Ale základ pověrčivosti je naprosto relevantní a má dokonce kořeny v zákonech kvantové mechaniky a není na něm nic nadpřirozeného. Ač má pověrčivost racionální základ, tak z neznalosti tohoto základu dávají lidé projevům pověrčivosti někdy neuvěřitelně bizardní formy.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden
Tento týden si ve vědomostním kvízu budete moci otestovat své vědomosti z historie a zeměpisu.
AKTUÁLNÍ ANKETA