František Filipovský: poznáte ho
na první pohled i první poslech

František Filipovský: poznáte ho
na první pohled i první poslech

26. 10. 2013

Je to tak trochu paradox. Ačkoliv za svou šedesátiletou kariéru málokdy dostal od režiséra hlavní úlohu, přesto ho snad každý okamžitě pozná. A to dokonce nejen na první pohled, ale i na první poslech. Tak výjimečným byl František Filipovský, herec, jenž více než kdo jiný potvrzoval pravidlo, že není malých rolí. Z několika stovek postav, které na divadle, ve filmu a v rozhlase vytvořil, zůstávají v paměti mnoha diváků například jeho inspektor Mrázek ze série Hříšní lidé města pražského či snaživci Mazánek a Krhounek ze studentských komedií pro pamětníky.

Filipovský byl skutečným králem dabingu a prvním hercem, který vystoupil živě v Československé televizi. Poctou jeho dabingovému umění je Cena Františka Filipovského, která se od roku 1995 uděluje v Přelouči za nejlepší výkony v tomto oboru.

Ve filmu patřil jeho hlas neodmyslitelně zejména k francouzskému komikovi Louisi de Funesovi, skvěle namluvil také babu Jagu z ruského Mrazíka a hlas propůjčil i večerníčkovskému klukovi z plakátu či medvědovi z Pojďte, pane, budeme si hrát. Filmoví experti dodnes tvrdí, že Filipovského dabing Funese je lepší než originální hlasový projev francouzského mistra.

František Filipovský se narodil 23. září 1907 v Přelouči. Divadlo hrál od dětství jako ochotník. Po kurzu na obchodní akademii začal v Praze studovat dějiny umění a estetiku. Z filozofické fakulty ale utekl k herectví. Před válkou vystřídal několik divadel, pak zakotvil v Národním divadle v Praze, s nímž se rozloučil až v roce 1992, rok před svou smrtí. Malý velký herec zemřel přesně před 20 lety, 26. října 1993. Bylo mu 86 let.

Co o Františku Filipovském
možná ještě nevíte

* Jelikož jeho otec působil také jako regenschori, tak mladičký František zpíval v kostele na kůru. Měl hezký zvučný alt a byl nepostradatelný při církevních obřadech, například pohřbech. Jak sám později vzpomínal, dost ho to omezovalo v jeho dětském životě, protože kvůli zpívání občas nestihl zajít do kina. V biografu pro změnu uplatňoval svůj muzikální talent – v éře němého filmu totiž hrával v orchestru. Při některých představeních dokonce sám improvizoval na piano a mnoho filmů tak viděl z orchestru třeba i patnáctkrát.
* Přestože ztvárnil role šplhounů Mazánka či Krhounka, nebyl kdovíjaký student. V prvním ročníku gymnázia v Pardubicích propadl a musel jít studovat do Hradce Králové. Později nedostudoval filozofii na Univerzitě Karlově.
* Zapsal se do historie Československé televize. Při prvním živém vysílání 1. května 1953 ho zavolali hodinu před začátkem. Narychlo pro něj přijelo auto a on pak bez přípravy zpaměti zahrál před kamerou Harpagona. A skvěle!
* Několik měsíců před smrtí mu vypověděly hlasivky službu – jemu mistru slova a výjimečnému dabérovi. Pak už nemluvil a dorozumíval se jen posunky...

Vyrůstala jsem v rodině, která je dnes už jen
v pohádkách, vzpomíná dcera Pavlína Filipovská
„Byl to vzorný, bezvadný táta, který se mně a bratrovi věnoval, jak jen mohl. Vždycky si na nás našel čas. S bratrem jsme měli to štěstí, že jsme vyrůstali v rodině, jak má být – v takové, co už je dnes skoro jen v pohádkách! Prostě rodiče nám vytvořili opravdové zázemí. Tatínek mě brával do divadla, od mládí jsem v tom prostředí vyrůstala, ale já herečkou být nechtěla – a on na to ani netlačil. Nakonec nějakou souhrou náhod jsem u tohoto povolání také skončila, i když se to samozřejmě s tatínkovým zaměřením nedá vůbec srovnávat, protože já celý život jedu po jiné koleji.“

dabing herecké legendy
Autor: editor editor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

21%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%