Vegetariánství: pro koho je vhodné
a kdo by se mu měl vyhnout

Vegetariánství: pro koho je vhodné
a kdo by se mu měl vyhnout

1. 10. 2013

Jsou to dost rozdílné názory. Bezmasé stravování prodlouží podle České společnosti pro výživu a vegetariánství život o 15 let. Předchází prý mrtvici, infarktu či rakovině, vegetariánství proto doporučuje i dětem. Naopak podle lékařky Ivany Holcátové z Ústavu hygieny a epidemilogie první lékařské fakulty Univerzity Karlovy vegetariánství před rakovinou nechrání, s výjimkou nádorů tlustého střeva, a není ani zaručeným receptem proti infarktu či mrtvici. Dětem pro svoji jednostrannost může i škodit.

Jen pro zdravé dospělé lidi

Podle průzkumu se v Česku kloní k vegetariánství každý padesátý člověk a každý šestý se vyhýbá masu. Zdravotní přínosy bezmasé stravy připomíná dnešní Světový den vegetariánství.

Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy řekl, že vegetariánství je relativně zdravý stravovací systém, pokud se týká zdravých dospělých. Rizikový podle něj je ale pro děti, seniory a těhotné ženy. Dětské tělo či těhotné ženy potřebují k vývoji více železa a dalších látek, které se bez masa získají těžce. Z rostlinných zdrojů nedokážou trávicí enzymy železo tak dobře zpracovat.

Lékaři obecně nezpochybňují výhodu vegetariánské stravy, totiž to, že neobsahuje živočišné bílkoviny, v nichž je cholesterol. Ten poškozuje cévy, což může vést až k infarktu či mrtvici. Zároveň připomínají, že jedním z nejlepších ochranných faktorů proti nemocem srdce a cév jsou omega 3 kyseliny, které jsou v mořských rybách – a vegetariáni je nejedí. Vegetariánství nechrání ani před alergiemi, naopak nejvíc alergií je na potravu z rostlinné říše.

Děti si dají to, co jim chutná

Některé školní jídelny počítají s tím, že do školy chodí i děti z rodin vegetariánů. Většina jídelen vaří dvě až tři jídla na výběr, takže si děti mohou vybrat jídlo, které vyhovuje jejich stravovacímu režimu. Dětí upřednostňujících vegetariánství je však minimum. „Děti si prostě dají to, co jim chutná, a je jim jedno, jestli je to maso nebo přísně vegetariánské jídlo,“ uvedla odbornice na školní stravování Alena Strosserová.

V bezmasé variantě existuje i tzv. spotřební koš, který udává, kolik zeleniny, vajec nebo mléka musejí děti za měsíc dostat. Tento spotřební koš ale školní kuchyně téměř nevyužívají. Pokud školáci-vegetariáni nemají na výběr bezmasé jídlo, mohou sníst podle Strosserové alespoň polévku, přílohu nebo zeleninový salát.

 

Vegetariánství vzniklo
v tropech a má několik variant

Termín vegetariánství označuje několik směrů, které odmítají zabíjení zvířat, tím pádem i konzumaci masa. Laktoovovegetariáni vylučují ze své stravy pouze maso, laktovegetariáni nejedí kromě masa také vejce a vegani jedí pouze rostlinnou stravu. Vegetariánství má původ v tropech, kde byl problém s uchováním masa, a tak mělo chránit před infekcemi z masité stravy.

Zdravá strava
Autor: editor editor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Štolbová
Nikdy jsem moc o jídle moc nepřemýšlela,jen aby se jedlo zdravě,aby to všem chutnalo a také abych vyšla s penězi.A jsme všichni zdraví,štíhlí a s chutí do života. Také jsme sportovali,chodili na výlety.I moje děti tak vedly své děti.A stále máme rádi maso i zeleninu i pivo.
Jana Šenbergerová
Do svých čtyřiceti let jsem jedla "normálně" a cítila jsem se mizerně. Medicína mi nabízela jen farmakologickou léčbu a málo nadějné vyhlídky. Hledala jsem alternativní možnosti a začala laktovegetariánstvím. Změna k lepšímu byla nepřehlédnutelná. Docela dlouho jsem se cítila velmi dobře, ale byla jsem "jiná", což vždy vzbuzuje podezření. Po deseti letech se začaly projevovat problémy a ukázalo se, že mi mléko nesvědčí tak, jak se zpočátku zdálo, navíc ve spojení s obilovinami mi začalo dělat problémy. V té době jsem se poprvé setkala s vitariánstvím - živou stravou, tedy nevařenou. Potíže začaly ustupovat a já se cítila tak, jako nikdy. Energie jsem měla na rozdávání. Proto byl docela šok, když jsem skončila v nemocnici s infarktem. Ukázalo se, že na vině nebyla strava, ale dlouhodobě působící stres (těžké onemocnění dcery a manžela, u kterého skončilo smrtí). Strava mi naopak pomohla tak dlouho vydržet fit. Zotavila jsem se velmi brzy a z klinického hlediska téměř bez následků, ale moje stravování bylo ohroženo nejdříve nemocniční stravou, následně lázeňskou, sice vegetariánskou, ale vařenou. Korunu zkázy tomu všemu nasadil úraz, po kterém jsem skončila v nemocnici o něco déle, následně rehabilitační ústav a teď vařím a trpím. Ale to by bylo na jinou kapitolu. Názory zdravotníků, z nichž mnozí ani neví, co to vitariánství je, ba ani názory tzv. dietologů, kteří kážou vodu a sami pijí víno, neberu ani v nejmenším vážně. Mám víc než dvacetileté zkušenosti a mé tělo přesně ví, co mu škodí a co prospívá. Čím méně mouky, mléka a masa, čím více ovoce, zeleniny a ořechů, tím lépe. Mám to vyzkoušené na vlastní kůži. A také už vím, že co prospívá jednomu, nemusí vždy prospívat druhému. Když živočišné bílkoviny, tak odděleně od všeho, co zavání moukou. Stačí dodržovat několik snadných pravidel a člověk nestačí žasnout, jak moc nás ovlivňuje naše strava. A bohužel také naše okolí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.