\"Pokud jste před lety na radu lékaře přestali jíst vajíčka, zveme vás zpátky ke stolu\". Tak to je úvod jedné kapitoly v knize Jídlo léčí.
Vejce, jako jeden z nejbohatších zdrojů cholesterolu, bylo považováno za nezdravé. Čas ukázal, že ve skutečnosti tomu tak není.
U většiny lidí pochází pouze asi 25 % cholesterolu v krvi z potravy. Dalších 75 % vzniká v játrech, která vytvářejí spoustu cholesterolu ve chvíli, kdy jíte tučné hamburgery, koblihy a další zdroje nasycených tuků. Těch je je ovšem ve vejcích málo. Vejce obsahují mnoho užitečných živin, jež mohou vyrovnat poškození způsobená cholesterolem - nenasycené tuky, kyselinu listovou i další vitaminy B a minerály.
Vejce do vyvážené stravy rozhodně patří. Ve skutečnosti dokonce ani dvě vejce denně u většiny lidí cholesterol nijak výrazně neovlivní. Mějte pouze na paměti, že každé vejce obsahuje okolo 200 mg cholesterolu a obecně se doporučuje konzumovat nanejvýš 300 mg cholesterolu denně.
Jen malý počet lidí musí stále pečlivě omezovat příjem cholesterolu kvůli mimořádné citlivosti na cholesterol ve stravě. Proberte s lékařem, zda cholesterol není pro vaše srdce rizikovým faktorem.
Já ještě pamatuji dobu, kdy receptem na hubnutí bylo vajíčko natvrdo.