Fastfoody, kantýny, málo pohybu a přemíra stresu. Tím se vyznačuje životní styl mnoha dospělých Čechů. Není proto překvapením, že nadváha dnes trápí každého druhého z nich. Jedním ze způsobů, jak zlepšit svůj životní styl a potažmo i celkové zdraví organismu je zapomenout na stánky s rychlým občerstvením a začít si pravidelně připravovat nutričně vyvážené pokrmy doma. Projekt Žij zdravě společně s dietoložkou, PhDr. Karolínou Hlavatou, Ph.D. přináší několik rad, jak na to.
Domácí stravování s sebou nese mnohé výhody. V první řadě člověk přesně ví, z jakých surovin jídlo připravil a tedy i co zkonzumoval. Nečekají na něj žádná překvapení v podobě přemíry konzervantů nebo nevhodných přísad. Člověk má také úplnou kontrolu nad množstvím jídla, které sní. Může si nandat přesně tolik jídla, kolik potřebuje a nemusí mít černé svědomí z toho, že část zaplacené porce nechává v restauraci na talíři. Zároveň má kuchař či kuchařka zcela volnou ruku v nahrazování vybraných surovin z daného receptu surovinami zdravějšími (často se jedná například o smetanové omáčky, které lze připravit i z mléka, případně v zeleninové variantě). Nedílnou výhodou domácího stravování je také značná finanční úspora, kterou v dnešní době ocení nejedna domácnost.
Domácí stravování je přínosné nejen pro dospělé, ale také pro děti. Je to právě domácí prostředí, ze kterého přejímají stravovací návyky, které si později přenášejí i do dospělosti. Jsou to ty samé návyky, jež mohou zlepšit nebo také zásadním způsobem zhoršit jeho životní styl i zdraví v dospělosti.
Osmero zásad domácího stravování:
- Plánujte jídelníček dopředu a myslete na to, aby byl pestrý a vyvážený.
- Čtěte etikety kupovaných potravin.
- Kupujte pouze kvalitní a čerstvé potraviny.
- Jezte pravidelně, rozložte si jídla do 5 – 6 dávek za den.
- Jezte u jídelního stolu, při jídle nedělejte jiné činnosti.
- S jídlem nespěchejte, vychutnávejte si ho.
- Omezte solení už při přípravě pokrmů, nedosolujte ani na talíři.
- Respektujte správné rozložení energetického příjmu během dne: snídaně 20 – 25 %, dopolední svačina 10 %, oběd 30 – 35 %, odpolední svačina 10 %, večeře 25 %.
V dalším se dozvíte, jak správně upravovat vybrané potraviny
Projekt Žij zdravě je celostátní edukační kampaň, jejímž cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o obezitě jako vážném celospolečenském problému, přispět ke změně chování českého obyvatelstva a napomoci k dodržování tzv. Rovnice zdravého života, která říká: lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít. Projekt Žij zdravě vznikl v roce 2007 za podpory Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR. |