Skromná a důstojná Olga Havlová
obstála ve všech rolích se ctí i grácií

Skromná a důstojná Olga Havlová
obstála ve všech rolích se ctí i grácií

11. 7. 2013

Celý život odmítala okázalost, malost a neupřímnost. „Nebyla žádný milánek vůči lidem. Byla to pevná bytost ze Žižkova, dovedla být tvrdá, ale skromná, hrdá a spolehlivá. Navíc měla ohromný instinkt na lidi, takový proletářský,“ zavzpomínala na Olgu Havlovou herečka Vlasta Chramostová.

Ve všech rolích, před které ji život postavil, obstála se ctí a grácií, ve všech vystupovala přirozeně a nenuceně. Olga Havlová, manželka prvního českého prezidenta, byla postupně chudým děvčetem z předměstí, skladnicí a uvaděčkou v divadle, aktivistkou disentu a nakonec první dámou republiky. Právě teď by slavila osmdesáté narozeniny.

Když nechtěla, nedala se ničím ovlinit

Byla zajímavým způsobem krásná. A originální. Hned jsem pochopila, že je to žena z jednoho kusu, nenechala se ničím, čím nechtěla, nijak ovlivnit. K tomu byla zvídavá, řekla o ní Jiřina Topolová, manželka dramatika Josefa Topola.

Její dětství a mládí se odehrálo v prostředí Žižkova. Vyrůstala jsem hlavně na ulici, byla jsem divoká a neposlušná, řekla o sobě. Narodila se 11. července 1933 jako Olga Šplíchalová, když jí bylo šest, rodiče se rozvedli. Za protektorátu navštěvovala Milíčův dům, kde v tvůrčím prostředí četla knihy, a chodila do divadel.

Navštěvovala soukromé hodiny herectví

Právě divadlu posléze zcela propadla. Při učení v Baťových závodech na opravovačku punčoch chodila do soukromých hodin kurzů herectví, kde se občas potkala s budoucí hereckou elitou národa. Později pracovala jako účetní, prodavačka, uvaděčka. A nedostatek vzdělání dorovnávala intenzivní četbou a studiem.

Václava Havla jí představili v kavárně Slavia v roce 1953. Vztah s ním ji přivedl do společnosti lidí zcela zapálených pro literaturu. A společná vášeň pro divadlo je svedla na dlouhá léta do Divadla Na zábradlí, kde byl Václav zprvu kulisákem a později dramaturgem a Olga uvaděčkou.

Spojovaly je společné prožitky i nátlak StB 

Nejen že si rozumíme v pohledu na život, ale byl to i zájem o literaturu, divadlo a výtvarné umění. Spojovaly nás prožitky ze setkání s dobrými přáteli, ale i chvíle, kdy jsme čelili soustavné péči StB. To vzájemné ovlivňování je tu pořád,“ řekla později o svém vztahu s Václavem Havlem.

Po potlačení pražského jara a během normalizace mu stála věrně po boku, oba byli vystaveni politickým represím, které v roce 1979 vyústily v Havlovo uvěznění. Po ten nelehký čas mu byla oporou, psala mu, posílala balíčky a žádala přátele, aby mu občas napsali, protože věděla, že mu to udělá radost. Sama v té době často pobývala na chalupě na Hrádečku, místě, kde spolu prožili hodně času. Právě tohle místo se za dob normalizace stávalo společenskou a kulturní křižovatkou. V 80. letech se podílela na vydávaní časopisu O divadle a Originálního videojournalu.

Nikdy nepodlehla aroganci moci

Dramatické události konce roku 1989 vynesly manžele Havlovy do popředí. Olga nepodlehla aroganci moci a stála za svými názory, jednala sebevědomě a důstojně, nebála se říct věci na rovinu. Ať už mluvím s kýmkoliv, s chudým nebo bohatým, vždycky ho beru stejně. Buď je to dobrý nebo špatný člověk, buď je chytrý nebo hloupý, ale na nějaké společenské rozdíly se neohlížím, prohlásila jednou.

V roli první dámy se soustředila na činnost ve Výboru dobré vůle, založeném v roce 1990. Dbala na posuzování žádostí a na účelné využití každého nadačního příspěvku, na pohotové poskytování pomoci a udržování kontaktu s dárci i obdarovanými.

Po předčasném úmrtí 27. ledna 1996 ve věku nedožitých 63 let odešla v Olze Havlové vážená pokračovatelka přerušené tradice obdivovaných a respektovaných manželek hlav státu, založené Charlottou Masarykovou a Hanou Benešovou.

Václav Havel o posledních měsících
manželky Olgy: Nech si to od cesty, říkala mi

Život Olze Havlové zkrátil nádor na mozku, tohle velmi závažné onemocnění ji postupně zcela paralyzovalo. Podstoupila chemoterapii, její stav se však dál zhoršoval a spěl k neodvratnému konci. „Poslední měsíce už nevycházela z domu nebo byla v nemocnici,“ vzpomínal později Václav Havel. „Pokoušel jsem se ji povzbuzovat, říct jí tu a tam něco milého, ale okamžitě vždycky poznala, proč to dělám, a řekla mi, abych si to nechal od cesty. My jsme neměli moc ve zvyku říkat si milé věci. Věděli jsme, že jsme tak pevně spolu svázáni a na sobě závislí, že to ani snad nejde devalvovat jakýmkoli komentářem.“

Olga Havlová očima těch,
co jí byli v životě nablízku

Filozofka Dáňa Horáková: Věděla, proti čemu je a za co má cenu bojovat. Neměla strach před nikým. Byla sama sebou, už tenkrát na Hrádečku – a zůstala sama sebou i na Hradě.
Psycholog Miroslav Stehlík:
Plachá žena s očima dokořán, v jejichž tůních se zračil tvrdý život a houževnatost neokázalé bojovnice s jeho těžkostmi.
Spisovatelka Tereza Brdečková:
Některé ženy jsou rodem královny. Mohou být bez království, bez peněz, bez vyhlídek, bez potomků a bez rodokmenu, ale stejně je to na nich vidět. Od držení těla přes sebejistou eleganci až k odstupu, který si udržují od svých nejbližších. Čím horší věci královny zažijí, tím jsou krásnější.
Dramatik a básník Josef Topol:
Byla drsný člověk, ale Vašek tu korekturu potřeboval. I v maličkostech. Měl jsem o ni starost, když byl Vašek v kriminále v Heřmanicích, přišel jsem za ní a vidím, jak je statečná, nedala na sobě vůbec znát, jaký má v sobě žal."
Publicistka Petruška Šustrová:
Jako všichni jsem k ní cítila obrovský respekt a zároveň takovou svobodu s tím člověkem nesouhlasit. To je málokdy, že potkáte někoho, o kom víte, že mu můžete všecko říct úplně na rovinu.
Spisovatel Pavel Kohout:
Olga byla velmi přirozená dáma. Na návštěvě se chovala jako doma a doma jako na návštěvě.
Biskup Václav Malý: Lidé při běžném setkání s Olgou Havlovou mohli mít pocit odtažitosti, rezervovanosti a přílišné racionality. Nebyla ženou sentimentální, své pocity a city příliš neukazovala. Ale zažil jsem několik okamžiků, kdy se jí objevily slzy v očích. Byla v ní citlivost, kterou skrývala.

první dáma Václav Havel
Autor: editor editor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%