Jak naklíčit cereálie

Jak naklíčit cereálie

13. 3. 2012

Téměř všechna semena se dají naklíčit, pouze je třeba si dobře vybrat. Ovšem nejvhodnější a nejprozkoumanější je pšenice, zelená sója, proso, cizrna, fazole, čočka, rýže natural, oves a slunečnicová semínka. K naklíčení se nesmí používat semena lilkovitých rostlin (brambor a rajčat), neboť obsahují jedovaté látky, zatímco lze doporučit použití semen a obilovin pěstovaných biologicky bez používání chemických hnojiv, herbicidů, fungicidů a dalších jedů.

Nemáte-li k dispozici speciální zařízení, nejjednodušší způsob k získání naklíčených výhonků je připravit si dobře očištěná a propláchnutá semena na hluboký talíř s vodou (musí být ponořená), ten přikryjeme navlhčeným ubrouskem a podle velikosti semen necháme máčet šest až dvanáct hodin. Později znovu propláchneme a ještě vlhké dáme opět na talíř, vodu už nepřiléváme, přikryjeme vlhkým ubrouskem a obráceným talířem a necháme klíčit.

Takto připravená zrna se dvakrát denně přelijí vodou, to děláme dva až tři dny, poté stačí jednou za den s výjimkou cizrny a sóji, které je nutné proplachovat dvakrát denně, a zase jako obvykle je zakryjeme. Postup se opakuje tři až pět dnů podle výběru materiálu a teploty v místnosti, až do doby, dokud klíčky nedosáhnou délky 3-4 cm. Potom se odkryjí a nějakou dobu vystaví na světle, aby výhonky získaly cenný chlorofyl (asi šest až osm hodin na nepřímém světle – ne na slunci, to by zaschly).

Pro stejný účel se dá použít i sklenice, kterou přikryjeme gázou a postavíme do tmy, nebo cedník na těstoviny, na jehož dno umístíme ubrousek a přikryjeme dalším.

Jakmile jsou obiloviny naklíčené, stanou se poživatelnými a stravitelnými i nevařené.

Nakonec naklíčená zrna v cedníku lehce propláchneme, odstraníme případné slupky a nenaklíčená zrna. Po několika minutách se mohou přendat do skleněné nádoby s víčkem (nikdy ne do mikrotenového sáčku!).

Když vše ihned nesníme, můžeme zbytek nechat v ledničce až týden, ale každé dva dny je nutné naklíčené potraviny propláchnout. Nicméně vždy je lepší si nechat naklíčit jen přiměřené množství, aby potrava byla kvalitní. Je rozhodně lepší mít jídlo čerstvé a životodárné.

Autor: Olga Gálová
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA