Jak vařily naše prababičky:
dušené koroptve na víně

Jak vařily naše prababičky:
dušené koroptve na víně

13. 10. 2013

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž uvádíme zajímavé historické recepty. Pojďme se podívat na další z nich.

Tentokrát nahlédneme do jídelníčku vyšších vrstev staré monarchie. Co byste řekli třeba dušeným koroptvím na víně s máslovými paštičkami? Potíž možná budou trochu dělat ty koroptve, protože kdysi hojní ptáci za posledních několik desetiletí z naší přírody prakticky vymizeli a patří k ohroženým druhům. Naštěstí existují farmy, kde se chovají uměle, takže je tam můžeme objednat. Budeme potřebovat mladší jedince a má jich být tolik, kolika osobám chceme pokrm servírovat.

Ptáky nejdřív vykucháme, zbavíme běhů a na dva dny naložíme do kameninového hrnce s marinádou podle následujícího receptu.

Do hrnce dáme 8 lžic octa, 8 lžic vody, 6 dkg zeleniny nakrájené na proužky (cibule, mrkev, petržel, pórek, celer), k tomu 4 kuličky pepře, 5 nového koření, špetku tymiánu, 2 jalovce a půl bobkového listu. To pak asi 10 minut vaříme.

Upravené koroptve lehce posolíme a vložíme do marinády. Po 12 hodinách je obrátíme a to pak opakujeme po dobu dvou dnů, aby byly rovnoměrně proležené. Třetího dne je čistě otřeme utěrkou, na prsíčkách i stehýnkách je protáhneme na tenko nakrájenou slaninou a znovu lehce posolíme. Dalších asi 6 dkg slaniny dáme do rendlíku, smažíme s asi 3 dkg strouhané cibule a na to položíme připravené koroptve. Pak dusíme do měkka za občasného prolévání procezenou zbylou marinádou. Když ptáci změknou, tak je vyjmeme a rozpůlíme. Omáčku, která zůstala na rendlíku, necháme lehce vysmahnout, poprášíme ji 2 dkg jemné mouky a za stálého míchání z ní uděláme řidší zlatavou jíšku. Zalijeme ji naběračkou polévky, přidáme 4 lžíce červeného stolního vína, lžičku malinové marmelády, asi 6 kapek citrónové šťávy a necháme povařit. Koroptve pak srovnáme na zahřátou podávací mísu a obložíme máslovými paštičkami. Vřelou omáčku na ně potom přecedíme.

 

Ingredience
4-6 koroptví
6 lžic octa
6 dkg směsi kořenové zeleniny
koření
sůl
10 dkg slaniny
3 dkg strouhané cibule
2 dkg jemné mouky
6 lžic červeného vína
1 lžička malinové marmelády
citrónová šťáva
máslové paštičky

recepty
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%