Kartel Čapek v roce 1935 v den své svatby s herečkou O. Scheinpflugovou. FOTO: ČTK
Kdo se bojí klasiky aneb Karel Čapek se na nás dívá
14. 4. 2025Ten, kdo se bojí klasiky, určitě není členem našeho čtenářského klubu, neboť na přání jeho členek jsem si před časem připravila Karla Čapka. Tak proč se nepodělit i s vámi.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marie Faldynová
15.4.2025 22:00
Čapkovy knihy jsem četla na střední škole s velkou chutí, nakonec jsem z něj i maturovala a líbí se mi jeho moudrost i hra s češtinou. Opravdu záleží i na vyučujícím, ale já ráda četla a objev Čapkových knih byl pro mne důvodem k nadšení. S divadelními hrami to bylo slabší, když jsem se z Prahy odstěhovala do pohraničí nebyla příležitost. Vystačila jsem si s kytarou a dodnes jsem přesvědčena, že kulturu je třeba provozovat aktivně, ne jen pasivně navštěvovat představení.
Daniela Lender Chaloupková
15.4.2025 21:42
Více než stoprocentně pravdivé ... Karel Čapek byl neuvěřitelný vizionář a jeho dílo je aktuální nejen dnes, ale mělo by být varováním i do budoucna. Historie se pořád opakuje ... jsme opravdu tak nepoučitelní ???
Alena Velková
15.4.2025 16:09
Knihy Karla Čapka jsem četla až jako dospělá. Viděla jsem i několik filmů a v TV jsem si vychutnala i Petrovickou i Štěpánkovou...pak pro mě bylo utrpení jít před několika lety do Stavovského na Věc Makropulos, kde hráli Sonňa Červená a M.Donutil...režiser z toho udělal podivnou taškařici, takže jsem v půlce musela odejít...bohužel, tak to v poslední době bývá u klasických děl často...
Vladimír Mrázek
15.4.2025 12:28
Díla Karla Čapka pochopitelně patřila do povinné četby i v dobách předlistopadových. Je mým oblíbeným autorem a dokonce jsem si jeho tvorbu vytáhl jako otázku při maturitě z ČJ na gymnáziu v roce 1977. Probírali jsme ho podrobně, záleží asi na kvalitě vyučujících. Mnohé filmové adaptace jsou zdařilé, ale pro jeho práci s mateřštinou je četba nejlepší. Proti gustu žádný disputát, ale článek považuji za tendenční.
Zuzana Pivcová
15.4.2025 11:32
V divadle jsem viděla Matku, to bylo ještě v Budějovicích a po srpnu 1968, takže to bylo velmi expresivní představení. Pak později ještě Ze života hmyzu a ještě inscenace v TV. Čapek mi zjevem i projevem připadal něčím našeho tatínka, kterého jsem znala jen do 12 let. Ve škole jseme ho skoro nebrali, jen na fakultě kolem Pražského jara, že patřil ke Skupině Hradua napsal Hovory s TGM. A pak už zůstala společnost zase jen u Matky a Bílé nemoci, případně povídek.
Olga Škopánová
15.4.2025 10:15
Karel Čapek na rozdíl od dnešních "vlastenců" v případě ohrožení Československa hitlerovským Německem bojoval, burcoval na všechny strany. A ač sám pacifista psal evropským státníkům, upozorňoval na nebezpečí fašismu a hledal pro Československo pomoc. Však mu to také tehdejší "vlastenci" spočítali.
Jiří Dostal
15.4.2025 10:13
:-) Karel Čapek nám na fakultě sloužil při studiu poetiky, ale také svými ideovými schématy a poněkud křečovitým patosem přecvičeného žurnalisty. Závěrečný pokus o paralelu mezi loajalitou k Němců a k Rusům připomíná zábavnou nesmyslnost grotesky... :-)
Jana Šenbergerová
15.4.2025 06:20
Pro mě je Karel Čapek virtuos v ovládání českého jazyka. Mohu se o tom zas a znovu přesvědčit, sáhnu-li pro kteroukoli z více než třiceti knih ve své knihovně. Z jeho nadčasového vidění světa mě docela mrazí. Ve školních osnovách nepochybně byl stejně jako jeho knihy v naší městské knihovně a hry na prknech našeho divadla. Jinak bych se k jeho dílu neměla jak dostat.
Jan Zelenka
14.4.2025 21:21
Karla Čapka přímo zbožňuji. Byl to skvělý a plodný spisovatel. Mám devět jeho knih a pročítám je. Jeho publicistický žánr je pro mne inspirativní. Díky za hezký článek.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA