Jak moc se lze extrémně proměnit
Ilustrační foto: Freepik

Jak moc se lze extrémně proměnit

5. 4. 2025

V posledních týdnech nabízí jedna komerční televizní stanice svým divákům dokumentární reality show pod názvem Extrémní proměny, s podtitulkem Druhá šance pro život. Pomiňme teď, prosím, své sympatie či antipatie k oné TV stanici, a rovněž tak své mínění o reality show jako takových.

Osobně výše uvedené pořady nesleduji. Většinou mi stačí ukázky v rámci reklamních bloků, abych si udělala svůj názor a zjistila, že bez těchto diváckých taháků mohu i nadále bez problémů existovat.

Prvotní ukázky Extrémních proměn mne však zaujaly. Přiznejme si, a nalijme si k tomu hořkému poznání čistého vína, kdo z nás nemá nějaký ten kilogram váhy navíc? A nemyslím tím svaly, ale tuk … sádlo … špeky …. na tom už nezáleží, jak to kdo nazývá. A jsme v tom stejně, muži i ženy, pouze s tím rozdílem, že každému z nás se ty přebytky usazují na (nebo v) různých tělesných partiích.

Již prvním dílem jsem byla naprosto nadšena. První účastník dokázal během jednoho roku neuvěřitelné dřiny zhubnout o 102 kg z původních 231 kg. Spolu s ním se proměnila i jeho manželka. Další účastnice snížila svou hmotnost ze 135 kg o neuvěřitelných šedesát! A tak to pokračuje.

Nechci popisovat jednotlivé příběhy. Všechny dosud vysílané díly mají několik společných jmenovatelů - sebepodceňování, nedostatek lásky, uznání. Zda to tak bylo i ve skutečnosti, to vědí jen sami zúčastnění, ale zcela jistě nebylo jejich prvotním snem projíst se až k morbidní obezitě. Což je, jak jsem se dozvěděla, další ze „zakázaných“ slov. Dnes už se smí říkat pouze obezita 3. stupně.

Mne však fascinuje jiná věc. Neuvěřitelné odhodlání a odvaha všech zúčastněných. Už jenom prvotní vážení, pouze ve spodním prádle a s vědomím, že je uvidí tisíce diváků. Včetně jejich blízkých, přátel, kolegů, ale i těch, kteří je nemají rádi.

Účastníci Extrémních proměn však přesto pokračují. Doslova a do písmene potí krev, ztrácejí dech, jsou vyčerpaní, psychicky i fyzicky klesají na dno, a znovu vstávají, cvičí, běhají, mění jídelníčky, obětují pro natáčení svůj volný čas i dovolenou. A pokud občas selžou, podlehnou … kdo z nás v životě neklopýtl? Přesto se z pomyslného dna, na které opakovaně padli, znovu zvedají a znovu bojují. Absolvují další vážení a pokračují v boji „za nový život“. Mají podporu trenéra, psycholožky, svých blízkých.

Za to všechno se dočkají negativních komentářů na sociálních sítích, na různých webech, odsuzování, pohrdání. Komentátoři se vyjadřují k údajnému ponižování ze strany trenéra a štábu jako takového apod. Nikdo z nás však smluvní podmínky nečetl, účastníci se do show přihlásili sami a dobrovolně, při podpisu smlouvy jim zcela určitě nikdo pistoli u hlavy nedržel.

Domnívám se, že všichni, kteří v Extrémních proměnách účinkují (a ještě budou) si minimálně za to odvahu, s kterou nesli své nadbytečné kilogramy na veřejnost, zaslouží náš obdiv. Bez ohledu na to, co si myslíme o způsobu, jakým se k těm kilům dopracovali. I to bylo jejich svobodné rozhodnutí.

Ale oni se odhodlali něco s tím udělat. Zlepšit své zdraví, změnit vzhled, postavit se čelem depresím, utápěním se v sebelítosti, už nechtěli pokračovat v cestě do pekel. Držme jim palce.

glosa obezita televize
Hodnocení:
(5.2 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Iva Bendová
Ano, Šári, to mě teď přesně napadlo :-D
Šárka Bayerová
Ivo, tak to vypadá, když se mluví o provaze v domě oběšencově.... :-))) Fakt nic ve zlém....
Iva Bendová
Šárko, nechtěla jsem se nikoho dotknout, moc dobře vím, jak to mají někteří složité, však se o těch překážkách zmiňuji, navíc moje kritérium je, že raději plnoštíhlost nežli přílišná a hlavně násilná vyhublost.
Jarmila Komberec Jakubcová
Nejlépe to napsala paní O.Škopánová a mám na tyto pořady stejný názor. Jak již někdo napsal přede mnou "cizí neštěstí potěší".
Soňa Prachfeldová
Nevím, nesleduji, zřejmě když už obezita je tak velká, tak je to pro účastníky veřejná obrovská výzva vytrvat a hlavně zhubnout.
Šárka Bayerová
Oprava...ani neraďte, jak se má... Místo ,"nevadila" ...neradila.... Sorry
Šárka Bayerová
Štíhlé dámy, moc prosím, nehodnoťte ani nemáte, jak se má hubnout. Ani nesdilejte zkušenosti, jak hubněte vy. Nevíte, jak je to složité, protože prostě nemáte tu zkušenost. Já nikdy hubená nebyla. Takže mám poznatků víc než dost. Už i proto bych nikdy nikoho v tomto směru nekritizovala ani mu nevadila. Život mne naučil. Mám tolik zkušeností, že bych si mohla otevřít poradenskou kancelář... A proč to neudělám? Ani já nemám právo komukoliv v tomto směru radit....
Marie Měchurová
Myslím si, že by si měl dát každý pozor, aby to nedošlo tak daleko.
Naděžda Špásová
Tak tohle jde mimo mně. Tyhle pořady nesleduje mě, co je obezita samozřejmě vím, obézní byla moje matka, vždycky jsem se bála abych nebyla jako ona. Naštěstí mně to minulo. Divím se, že se obézní lidé toho divadla účastní, je fakt, že to mají slušně zaplacené. Je to prostě každého věc.
Iva Bendová
Pořad neznám, na co koukám, to pečlivě vybírám hlavně z archívu iVysílání ČT a přiznám se, že i dříve něco z VOYO, nyní z Oneplay, čili bez reklam, s posunem atd. Jen na některých hercích jsem sledovala cílené proměny hmotnosti, a to bohužel většinou s tzv. jojo efektem. Dané téma by mě zajímalo spíše jako sběrný dokument, možnost porovnat, jak si účastníci vedou potom v životě sami, jestli opravdu změnili životní styl už napořád. Kdysi jsem četla perfektní radu, které se držím - stanovit si už v mladším věku pomocí BMI ideální váhu a nedovolit výkyvy více jak + - 2 kg mimo její rozmezí. To jak se stane, do plusu, stačí mi několik dní od 16 h. už nic nejíst a váha se brzy srovná. Kdo nemá predispozice a metabolické zdravotní problémy, jí jakž takž zdravě, trochu se hýbe, ten to ukočíruje poměrně snadno. Ještě mám štěstí v neštěstí, že ze starostí hubnu, to má někdo naopak a zahání je jídlem. Poslední roky skoro nejím maso, ale nějakou sladkost každý den. Moje foto v profilu je aktuální ;-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%