Přichází jaro
FOTO: M. Richterová

Přichází jaro

30. 3. 2025

,,Všechny knihy zežloutnou, ale kniha přírody má každý rok nové, nádherné vydání.“ (H. Ch. Andersen)

V březnu se na horách, i když ne v celku, ale určitě tak na čtrnáct dní, vyčasilo. Občas ještě padal sníh, pršelo, byla zima i fujavice, ale jaro už mělo šanci se přihlásit. Kde sluníčko mohlo, rozehřálo sníh, osušilo trávu i staré spadané listí.

Příroda, probouzející se k životu, zněla po ránu ze všech stran ptactvem. Nasytili se, u nás ještě pořád navštěvují krmítko, posedávali, občas přelétli nad námi, a vyzpěvovali radostné písničky. K večeru spustili ty zamilované.

Zalétají k nám sýkorky koňadry, roztomilé modřinky a malí úhelníčci, občas i vzácná sýkora parukářka, vypasení brhlíci, co si pořád ukládají zrníčka do zásoby všude v okolí, nenápadní zvonci, kteří poskakují a paběrkují pod krmítkem. Pro něco do zobáčku už přilétne i pěnkava. Strakapoud, který se v zimě také objevil, je teď z blízkého lesíka jenom slyšet. Jeho proklepávání stromů je neúnavné, po celý den hlásí příchod jara a tepla.

Srnkám i zajícům se hned lépe hledá potrava. I krtkovi se teď dobře hrabe, a tak se v okolí objevilo krtin nepočítaně. Myši, doufám, se už nebudou držet tak těsně u chalup, zbylo po nich pod sněhem na loukách všude plno vyrytých cestiček.

Jaro ohlašují i nažloutlé kočičky vrb, jehnědy lísek a olší. Kočičkám osik však nemůžeme upřít jejich  prvenství. Co se dalších pupenů týká, dávají se do práce, na prohřátém okraji lesa, třešně ptáčnice.

O barvy při zemi se postarají jarní byliny. Bílé kvítky rozprostřely na podmáčených loukách bledule i kdejaký břeh potůčku je jimi ozdoben. Začínají se chystat petrklíče, orseje, sasanky, blatouchy a podběl. Na sluníčkem zahřátých místech rozkvétají narcisky.

Díky ti, přírodo, za tvoji krásu, pracovitost, letitou moudrost, klid a řád. Těším se na celý další rok, který přinášíš. A také si přeji, aby si všichni lidé uměli vážit nejen tebe, přírody, ale i našeho, lidského života.

příroda
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Moc děkuji za krásné fotografie i milá slova ♥
Iva Bendová
Aaaach, úplně to vidím /nejen díky fotografiím/ a slyším :-) Děkuji za krásnou chvilku jarní poezie, paní Mili :-)
Zdenka Jírová
Nádherně jsi popsala probouzející se jaro. Já mám před okny malý parčík a už několik dní pozoruji na protěiším stromě, kde ještě není listí, párek trochu zvláštních holoubků. Jsou skořicové barvy a mají kolem krku bílý proužek. Opravdu se k sobě mají jako milenci. dotýkají se zobáčky a sameček se své družce stále předvádí. Dokonce jsem je pozorovala několik dní ve stejném čase. Dnes ale tam seděl holoubek sám, tak nevím, jestli jeho družka už sedí někde na vajíčkách, nebo se jí něco nepěkného stalo.
Miloslava Richterová
Děkuji vám všem a také všem čtenářům přeji hezké jaro :-)
Martina Růžičková
Krásná slova i fotky. :-)
Helena Přibilová
Bez ohledu na veškerá naše lidská počínání je zde příroda stále a je ochotná se s námi podělit o své krásy. Děkuji za milé vyznání jaru i působivé fotografie.
Zuzana Pivcová
Ano, opravdu díky, i Vám.
Ingrid Hřebíčková
Kéž by víc lidí takhle smýšlelo. Krásná báseň v próze.
Michaela Přibová
Krásné povídání. Krásné fotky. Děkuji.
Jan Zelenka
Rád bych si užíval, jako vy. Ale v této části sídliště žádní ptáci nejsou. Jen občas přeletí holub. Máte hezké fotky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 14. týden

Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne je "architektura". Tak schválně, jak se v ní vyznáte?

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

19%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%