Všechny fotografie poskytnuty z archivu Jaromíra Šišy
O tom, jak otec bojoval za císaře pána, hlídal slovensko-maďarské hranice a četl červenou literaturu
1. 4. 2025Tatínek se narodil v roce 1900. Dobře se mu počítají narozky, letos by měl 125 let. Jako mlaďák nastoupil do CK armády, ale moc toho za císaře nenabojoval, protože byl na italské frontě zajat.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Josef Andrle
2.4.2025 20:07
zase ideologie ,nenávist,rusaci,bez nich by jsme tu asi dnes nebyli , spíše určitě ,nebo naši rodiče by vyletli komíny Auswitz Birkenau .Můj děda válčil,na Piavě ,za císaře pána ,a jedině kulka di levého ramene ho zachránila ,a vlastně i mě ,že tady dnes jsem
Helena Štěpánková
2.4.2025 12:29
Hezká vzpomínka. Mám ráda i donbové fotografie, klidně i lidí, které neznám. Mají své kouzlo.
Hana Rypáčková
1.4.2025 16:27
Vzpomínky moc hezké...Manžela tatínek taky vystrčen s heslem :"Čehuni von". Z Košic do Prahy...
Marcela Kapounová
1.4.2025 13:48
O Čechy, kteří pomáhali Slovensko budovat, najednou nikdo nestál a desetitisíce z nich se musely sebrat a jít. Děda byl vlakvedoucí u ČSD, ten dobytčák také a do 24 hodin fofrem ze Slovenska. Poslouchat „Čecha do mecha (pytle) a mech do Dunaja“, nebo Čech, Maďar, Žid, všetko třeba bit. Krásné večery při petrolejce kdy děda vyprávěl mě a po létech maminka mým dětem.
Šárka Bayerová
1.4.2025 12:49
Moc krásná vzpomínka, Jaromíre. Navíc hodně mi blízká, jelikož můj dědeček byl sice ročník 1896, ale i on byl na italské frontě, pak legionář, bojoval pro Maďarské republice rad, až si nakonec za odměnu vysloužil kariéru finance, tedy celnika, poměrně vysokých postů. Nejdřív v Čaně u Košic, pak v Bratislavě v přístavu. Po vzniku Slovenského štátu též šupem domů na Nymbursko a do Prahy se ženou a třemi dětmi, mezi nimiž byla moje 14letá máma... Ty brďo, možná se znali!
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA