Bára Poláková a Marek Adamczyk přichází do Divadla Ungelt
V hlavních rolích se divákům představí dvojice, která na jevišti slibuje mimořádnou chemii – Bára Poláková a Marek Adamczyk. Oba budou hrát v Ungeltu poprvé, přičemž pro Báru Polákovou to bude znamenat návrat k divadlu po 10 letech. Tito dva herci ztvární 6 postav, pro které je připraveno 22 kostýmů! Všechny převleky se přitom odehrávají v divokém rytmu přímo na jevišti...
„Když jsem se dozvěděl, že Marek je na volné noze, hned jsem věděl, že je to ideální příležitost. A když pak jako ideální hereckou partnerku navrhl Báru, přiznal jsem mu, že jsme ji chtěli oslovit už dávno,“ napsal na svém blogu režisér inscenace Pavel Ondruch.
Romantická komedie pro 21. století
Ellis před námi rozvíjí do velké míry autobiografický příběh o třicátnici Kate, kterou přitahují jen toxičtí chlapi. Po setkání se zapřísáhlým feministou se to rozhodne změnit. Změnit sama sebe a vybudovat vztah založený na rovnosti je ale těžší než by se mohlo zdát...
Autorka se nedogmaticky zaměřuje na otázky vztahové i genderové rovnosti a přispívá tak k debatě o moderním feminismu. K tomuto účelu zreformovala tradiční žánr „romcomu” a stvořila tak „romantickou komedii pro 21. století“, tj. rovnoprávnou vztahovou komedii.
“Hra Rande s feministou byla výrazem mé frustrace z toho, že jsem feministkou v pracovním životě a s mými přáteli, ale jakmile se zamiluji, celé mé feministické přesvědčení se okamžitě rozpadne. Měla jsem pocit, že jsme s kamarádkami feminismus přijaly jen hlavou, ne srdcem. Pomocí Rande s feministou jsem chtěla pochopit proč,“ dodává autorka Samatha Ellis.
Dramaturgie Divadla Ungelt jde vstříc mladšímu publiku
Emeritní principál divadla Milan Hein opakovaně toto téma zmiňoval. “Programově se o to snažíme nejen výběrem herců, ale také výběrem her.”
U některých her nás obliba mladého publika překvapí (Příběh ze zoo), u některých ji tušíme (Vzhůru ke hvězdám) a někdy je téměř jistá, jako například u nejnovější premiéry.
“Myslím, že to je případ Rande s feministou, hry, která poctivě, poučeně, a zároveň vtipně hloubá nad tím, jak v současné době (ne)fungují partnerské vztahy a láska,” dodává režisér Pavel Ondruch.
Rande na Letní scéně
Na Letní scéně Divadla Ungelt je naplánováno 11 exkluzivních repríz. Podle rychlosti, jakou mizí vstupenky, to však vypadá, že to nebude stačit. “Diváci v létě logicky preferují komedie, ovšem Ungelt a naši Letní scénu volí i proto, že každá naše komedie má jednak vkus a jednak je ‚o něčem'. Svěží, hravá, vtipná a chytrá romantická komedie plná převleků je myslím přesně to, co letní sezóna potřebuje,“ uzavírá umělecký ředitel Pavel Ondruch. Více informací o inscenaci najdete také na jeho blogu.
Premiéra: 29. a 30. března 2025 . Režie: Pavel Ondruch . Obsazení: Bára Poláková, Marek Adamczyk. Scéna a kostýmy: Marek Cpin. Hudba: David Hlaváč