Ilustrační foto: Pixabay
Zapomenuté české filmy
14. 3. 2025Také už jste několikrát viděli téměř vše, co dávají v televizi na všech programech, pokud to ovšem nejsou úplné stupidity? Máte rádi české filmy a jste přesvědčeni, že je už všechny znáte? Může a nemusí to být pravda.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jarka Jendrisková
17.3.2025 06:59
Děkuji vám za reakce na článek. Moc mě potěšily a byly pro mě inspirující. Pokud na zmíněné filmy ještě někde narazím, dám vědět. Něco také bude youtube, ale tam kvalita kolísá.
Blanka Lazarová
16.3.2025 08:56
Pěkná připomínka filmů již dávno viděných a třeba mně známých jen podle názvu. Opravdu je škoda, že Uložto skončilo. Mohlo to být např. zpoplatněno. Škoda. Nevím, kde by se dala tato díla stáhnout bez rizika.
Zuzana Pivcová
15.3.2025 15:02
Já si zase vybavuji řadu filmů u průběhu 60.-80. let, které jsem od té doby neviděla, filmy většinou od tehdy mladých tvůrců - Flirt se slečnou Stříbrnou, Dita Saxová, Mučedníci lásky, Kopytem sem, kopytem tam, Šašek a královna, Faunovo velmi pozdní odpoledne a další.
Jiří Dostal
15.3.2025 13:21
:-) Tematicky pestrá poznámka paní Kollinové navazuje na paní Vargovou a jakoby se potvrzovala i dnešní platnost Leninovy myšlenky. Jen tak namátkou - přesah filmů se často vyjeví po vyvanutí dobového harampádí a politické zájmy se vždy najdou, dáme-li si práci. Cvičně projíždím Netflix plný zábavných výmětů, a ejhle, až na výjimky v každém díle je tvrdé ideové jádro obalené více či méně libou natráveninou pro duchovní peristaltiku diváka a jeho emoční meteorismus (česky se to snad slušně napsat nedá...) :-) :-)
Jana Kollinová
15.3.2025 12:24
Oceňuji článek věnovaný české filmové tvorbě i připomenutí filmů s přesahem, zajímavých scénářem i perfektním výkonem umělců s velkým "U". Dnes už jsou to kandidáti na filmy pro pamětníky a mají vypovídající hodnotu pro generaci žijící v době jejich vzniku. Současná česká filmová tvorba bývá mnohdy poplatná politickým zájmům sponzorů, což nemusí mít vždy vliv na kvalitu filmu, ale neuspokojuje mě, možná i mnoho dalších, že v současnosti je obsazováno jen několik privilegovaných.
Jiří Dostal
15.3.2025 06:24
:-) Už Lenin mínil "ze všech umění nejdůležitější je pro nás film", přitom jistě myslel především na jeho propagační a ideologický účinek, sám jsem filmem profesně léta žil a dodnes je pro tím, co vyjadřoval jeden z návštěvníků "mých" kin - vyplňuji si prázdno. Jako kinař jsem naplňoval velkoměstskou potřebu denně posadit na prdel pět až sedm tisíc lidí do kinosálů, mládežnickým klubům jsem nabízel a komentoval pokleslosti a kýče, aby příští snobové rozuměli umělecké noblese, dodnes sahám do svých rezerv starých českých filmů a znovu a znovu nacházím překvapivé detaily životního stylu a prostředí. Ve třiadevadesátém jsem užasnul nad snímkem "Šakalí léta", kde parta mladých tvůrců vzala takový cit pro atmosféru doby, kterou jsem sám zažil, zábavné bylo tápání slavnostního obecenstva ve významu titulu filmu :-) Na připomínku z paměti - "Toulám se, něco mi schází/ a nechce se mi spát./ Ve světě pitomejch frází/ nikdo mě nemá rád./ Otec se na to dívá,/ oči má jako vrah,/ žije si, jak už to bývá,/ v dospělejch pohádkách/..." "Táhněte do háje/ všichni pryč!/ Chtěl jsem jít do ráje,/ a nemám klíč.../" - to abychom se vrátili včerejškem k dnešku :-) :-)
Libor Krajíček
14.3.2025 20:26
Ano paní Jendrisková, Uložto mělo hlubokou paměť. Byly tam uložené populárně vědecké práce, diplomky, soukromé filmy pro veřejnost, soukromé dokumenty nebo i dříve natočené televizní reportáže, které se v "propálené" progresivistické ČT znovu nikdy neobjevily a byly v archivu ČT vymazány z veřejně dostupných, atd. atd. Proto také muselo být Uložto zlikvidováno, byť si to odůvodnili jakkoliv.
Alena Velková
14.3.2025 17:45
Kromě Petrolejových lamp mi v paměti utkvěla i Morgiana, kde hrála také Iva Janžurová.
Jarka Jendrisková
14.3.2025 16:21
Máte pravdu, paní Dagmar, film Prokletí rodu Hajnů byl také skvělý. Já jsem ho viděla nedávno, stejně jako další filmy podle knih J. Havlíčka, když jsem si ho připravovala na čtenářský klub. Tu starou verzi s Munzarem už si nevybavuji, škoda, na to bylo dobré Uložto, tam se daly staré české filmy najít. A děkuji za hodnocení mého článku.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA