Ilustrační foto: Freepik
Jana (67 let): Manžel je fascinován politikou, mě to psychicky ničí
6. 3. 2025Možná někomu bude moje trápení připadat malicherné, ale nemám komu se svěřit. Nemám blízkou kamarádku a nejsem typ, který by o osobních problémech vyprávěl sousedkám. Jenže jsem čím dál víc zoufalá.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jana Jurečková
6.3.2025 17:01
U nás doma je to opačně. Já sleduji politiku a snažím se problémy řešit /nahlas/, ale slušně. Můj muž je na nervy a radí mi, ať jdu něco dělat, že už neslyší nic jiného, než co se děje na Ukrajině, ale i u nás a v USA. Stačí tak málo, vypnout televizi a jít třeba někam ven. Každý musíme zvlášť, protože doma se vidíme pořád...
Olga Škopánová
6.3.2025 16:25
Je úsměvné, že paní Kočandrlová ani neví jaké strany manžel autorky preferuje, ale přesto radí, aby se paní nechala poučit a v příštích volbách už volila jen ty správné strany.
Karel Maginot
6.3.2025 15:54
V podstatě se jedná o nikdy nekončící téma. Pán a paní žijí přes 40 let manželství stejným způsobem. Nikde nejsou zmiňovány nějaké zájmy, koníčky, přátelé, jak trávili třeba dovolené apod. Ani například taková hloupost mariáš u píva s kamarády. Takže to bylo klasicky celý den v práci a po práci pán se "zašil" do "svého království" a paní asi se starala o domácnost, děti, možná vnoučata. A společný večer u bedny. A oba s tím byli spokojeni. A to pochopitelně pokračuje i v důchodu, jenom s jednou změnou .. musejí spolu trávit více času doma. Lidi se nezmění. Ten klub důchodců je asi dobré řešení .. neznám to a tak nevím. Ale co mne zaujalo po přečtení článku a v poslední době to tady není první případ. Možná si nikdo neuvědomuje, ale skoro 40% textu je podprahově věnováno vyobrazení osoby nazývané coll názvem extremista. Již samotný obrázek jasně evokuje ....jakýsi muž, na první pohled trochu mentálně zaostalý, s rukou bojovně napřaženou ... pozor asi to bude násilník, na rameni mu pláče zoufala žena .. možná jí dokonce bije. Jak článek říká muž sleduje na Facebooku (jak je zaostalý v době instagramu) různé konspirační a extremistické weby a možná se dokonce stýká s podobnými lidmi. A při svém nízkém vzdělání a hlouposti jim všechno věří. je to pochopitelné, protože to není žádný intelektuál, čas tráví někde v nějaké dílně ze zašpiněnýma rukama. Hrubým způsobem a pod nátlakem se snaží předávat zřejmě dezinformační myšlenky dalším lidem. Své okolí (včetně nejbližší rodiny) otravuje a terorizuje svými názory a toto okolí jím pohrdá a dokonce se mu vyhýbá. Kritizuje všechny ženy (jako správný extremista ukazuje maskulinitu) a neuznává rovnoprávné postavení žen. Ještě trochu humoru .. chybí tam jeho "láska" k Braníku v petkách a sledování letáků ... hlavně tlačenka, bůček, buřty a to nejlevnější pívo v akci. Je to jenom můj osobní názor po přečtení celého textu. Asi zřejmě doba, kterou jsem prožil na světě, mne naučila číst hodně mezi řádky. Život mne naučil, že základem je tolerantnost a nikoliv škatulkování lidí do různých přihrádek. Samozřejmě vnímám vše co se děje okolo mne. Občas mám i jiné názory než třeba okolí. Nesleduji CT 24, CNN Prima news, názory různých 25letých expertů nebo "analitiků" nebo dokonce vysoce odborné a kvalitní sobotní a nedělní debaty v TV. Místo toho mám v noťasu 3 francouzské TV, 2 britské a US TV (v originále) a dokonce jsem se trochu naučil ukrajinsky, abych mohl číst a sledovat jejich tiskoviny a TV, abych viděl co se tam skutečně děje a slyšel názory lidí, kteří tam žijí. A je to někdy šok ve srovnání co říkají u nás "mistní experti". Vyznávám tradiční rodinu a i rovnoprávnost žen .. samozřejmě bez nějakých utopických a extremních názorů různých žen, které si z toho udělaly lehké živobytí. Občas si dám i to pívo a i ten bůček nebo tlačenku. Jsem snad extremista? Takže opět zdůrazním .. tolerantnost a nic více. Omlouvám se, ale vždycky jsem si myslel, že tento web je především o zájmech apod. 60+ a nikoliv o nějaké podprahové manipulaci. Tolik můj osobní názor. A teď mne ukamenujte.
Daniela Lender Chaloupková
6.3.2025 15:27
Pokud již není pozdě, zkusila bych pána nasměrovat k jeho dřívějším koníčkům - dílna, zahrada .... Eventuálně jej zkusit "vytáhnout" někam na výlety, do lázní atd. Seniorské kluby apod. bych nedoporučovala, protože vzhledem k jeho aktuální konfliktní povaze by mohly hrozit jen další problémy. Bohužel mám dojem, že na řešení už je příliš pozdě ....
Lenka Kočandrlová
6.3.2025 15:15
Paní se má nechat manželem poučit, možná by i ona víc viděla do politických záležitostí. Nejhorší je naprostá neznalost, při volbách se zvolí ten pán,co vypadá tak sympaticky a má hezkou kravatu....Pak to tu vypadá,jak to vidíme dnes. Paní vnímá politiku jako něco hrozného a špatného nestará se,kdo je kdo.Takových je všude plno. Jenže tak se dostanou do vedení státu osoby ,co by tam neměly být, a ten jejich paskvil si vyžerou všichni. Asi jako nyní jen zíráme,co ještě vláda na naše bedra naloží a nemůžeme proti tomu nic dělat. Manžel to vše vnímá a proto je z toho asi tak silně frustrovaný.
Jindřich Berka
6.3.2025 13:00
Pane Dostál, vy máte potíže se sebou. Možná ne s texty. Co mají dnešní hlavouni společného z rozhodnutím člověka. Každý má svůj rozum a svou zodpovědnost. Děláte se chytrým a matete lidem blbostmi hlavu. Prostě si myslíte, že nás ohromíte, jak jste inteligentní, když budete psát v jinotajích, které s myšlenkou nesouvisí a vyjadřovat se cizími slovy.
Eva Klímová
6.3.2025 12:44
Sama znám několik takto " problémových" lidí ve svém okolí . Jediná možnost jak nepřerušit vztahy je téma politiky neotvírat , nebo rychle opustit a přejít na jiné téma . Diskuze je zbytečná až nebezpečná a škoda se rozhádat . Lépe se bavit o počasí :-))
Jiří Dostal
6.3.2025 12:35
:-) Pane Berka, když máte potíže s vlastními texty, jak můžete zvládat texty jiných? :-)
Miloslava Richterová
6.3.2025 12:29
Články na stejný způsob, paní je zoufalá, pán je nemožný, připletou se děti. Není to běžný obrázek soužití seniorů, odpovídám na otázku v závěru, ne, není to normální, nechovají se takto všichni muži v penzi a ani ženy, naštěstí! :-)
Zuzana Zajícová
6.3.2025 12:28
Já bych od takového manžela prchala mezi normální lidi. Souhlas s paní Škopánovou.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA