Ilustrace: Tomáš Polák. Poskytnuto portálu i60
FEJETON: Jak jsem se digitalizoval
2. 3. 2025„Čas oponou trhnul - a změněn svět! Kam, kam padlo lidstvo staré?“ Tuhle otázku položil Jan Neruda v 19. století a ono to platí pořád. Jen bych to drobet aktualizoval, že čas trhnul digitální oponou a my, staré lidstvo, na to nestačíme čumět.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marta Hrušková
5.3.2025 07:50
Mluvíte mi z duše! Já jsem sice nástup elektronizace zachytila včas a kvitovala jsem výrazné ulehčení administrativy a komunikace se studenty a dalšími kolegy, kteří do jejich postgraduálního vzdělávání měli co mluvit. Byli i tací, kteří studia raději zanechali, než by vyplňovali něco v univerzitním evidenčním systému. Nedivím se jim, uživatelsky nepřívětivý program potřebovali párkrát za rok a mezitím se to vždycky trochu „vylepšilo“. Až tak, že to i mě přestalo bavit, protože místo práce s lidmi to byla práce s hodně kostrbatým systémem. Dnes se žije virtuálně, už se ani nedá nakoupit očima a rukama – tedy prohlídkou v obchodě. Všechno jen na dálku – že bych si takto chtěla kupovat oblečení nebo nábytek, to ani náhodou. (Ikeu vynechávám, to jsou prkýnka, která si musím sama smontovat.) Prý to můžu vrátit – ale proč mám ztrácet čas i peníze za doručování a vracení něčeho, když bych si to raději vybrala osobně? A víte, na co se tak i trochu zlomyslně těším – až jednou nastane black out a vrátíme se do jeskyně!
Zdenka Soukupová
3.3.2025 13:07
Tomáši, mluvíte mi z duše. To nejzákladnější na "chytrém mobilu" a na PC zvládám a sem tam se naučím i něco nového. Ale i tak jsem hoooodně pozadu za dětmi a hlavně za vnoučaty. Ale nestresuju se tím. Život je přece hezký i tak, nebo ne?
Zdenka Jírová
3.3.2025 00:21
Víceméně to je zpověď většiny nás, z 20. století. Zápolím s digitalizací, co to dá. Když je nejhůř, zavolám si na pomoc vnučku nebo dceru. Ale také vzpomínám nostalgicky na své nedigitalizované mládí, kdy jsem všechno stačila bez telefonu, randila romanticky v parku a poslouchala živou hudbu k tanci na Čaji o páté. Kde ty loňské sněhy jsou! Napsal jste velmi vtipně, pobavila jsem se.
Marie Faldynová
2.3.2025 22:27
Taky jsem se s chutí zasmála, i pro mne byl první počítač vynuceným sňatkem, ale ženská vydrží víc než člověk a co člověk musí rád udělá, jak by řekl klasik. Dneska je pro mne počítač oblíbenou hračkou, v mém věku ho nepotřebuji v zaměstnání a tak nevadí, že toho zase tak moc neumím.
Antonín Nebuželský
2.3.2025 11:55
Já jsem toho fanda. Ale nejsem systematik, spíš chaotik, tak v tom mám slušný binec. No a s věkem už mě to tolik nebere...
Iva Bendová
2.3.2025 11:54
Milé až roztomilé počtení :-D Že je moje mamka hodně 90+ na Messengeru, WhatsAppu, kvůli fotkám a stories z celého světa od vnučky i na Instagramu, to budiž, ale že řádí i FB čili v tzv. KK /Knize ksichtů ;-) to už je na mě moc, jelikož se sociálním sítím úspěšně bráním :-D Zdědila od mého manžela, který miluje moderní technologie, panoramatický monitor k PC, který ji mladší generace v rodině tiše i nahlas závidí ;-) Chytrými telefony ji postupně zásobují vnoučata, když si pořizují nové. Jen bankomatu se trochu bojí, a tak si vyzvedává hotovost buď Cashback v COOPu nebo na poště. Jinak, samoobslužné pokladny a placení kartou zvládá bez problému. Pohlednice sice sbírala, ale na digitální fotky si zvykla, ukládá si je do složek. Prostě přijala novou dobu se ctí a bez většího reptání ;-)
Dušan Brabec
2.3.2025 09:39
Jak už jsem psal jinde - digitalizace a všechny tyto digitální vymoženosti a zařízení ničí romantiku a potěšení, např. jako sbírání pohlednic. Podobné je to i s jinými koníčky, např. ve filatelii různé odchylky a vady na známkách, které díky dokonalosti digitalizačních procesů vymizely... Nelíbí se mně to a také bych byl pro pokusné vypnutí internetové sítě. Aspoň na chvíli na zkoušku, co to s lidmi udělá...
Jana Šenbergerová
2.3.2025 09:31
Jak je vidno, v každé době se "bojuje s nějakými větrnými mlýny". Pokud jde o mě, já svůj boj často končím se "zlámaným mečem". Ale jsem ráda, že díky své neoblomné šéfové jsem ten meč nakonec vzala do ruky, i když si pořád připadám jako "digitalizované batole".
Olga Škopánová
2.3.2025 08:38
Anebo další hláška Stiskněte jakoukoliv klávesu. Když já ji nemůžu najít.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA