Vzpomínka na moji babičku
FOTO: Z osobního archivu Ivy Rudé

Vzpomínka na moji babičku

2. 3. 2025

Když se řekne "učitel", většina lidí si představí někoho, kdo stojí před tabulí s křídou v ruce a učí nás násobilku nebo gramatiku. Můj největší učitel však nikdy ve škole neučil. Byla jím moje babička – nejhodnější, nejlaskavější a nejmilovanější bytost, která mi dala do života víc než kdokoliv jiný.

Vychovávala mě do mých šesti let, a i později, když už jsem bydlela u svých rodičů v úplně jiném městě, jsem se k ní vracela, kdykoliv to bylo jen trochu možné.

Trávila jsem s ní víkendy, svátky, prázdniny, všechnu dobu mých dětských nemocí, a také jsem za ní utíkala vždy, když mi bylo ouvej. S ní bylo všechno tak jednoduché, bezpečné a krásné. Měla v sobě tolik lásky, trpělivosti, empatie. Nikdy mi nic nevyčítala, nikdy mě nesoudila – jen mě bez podmínek milovala. A to byla ta největší škola, jakou mi mohla dát. U ní jsem cítila pravý domov.

Vedla mě k lásce ke zvířatům, knihám, úctě k lidem, pokoře k životu a radosti z maličkostí. Byla švadlenou a já jsem vždy se zájmem sledovala, jak pod jejíma rukama vznikaly krásné, originální věci. Díky ní umím háčkovat a plést, jen šít už mě naučit nestihla. Ale já chtěla být jako ona, a tak jsem se to později naučila sama. Snad jí to tam v nebi udělalo radost.

Odešla náhle v pouhých 64 letech. Tu strašnou bolest z té ztráty cítím ještě dnes. Tolik věcí jsem ji nestihla říct. Jak moc ji miluji, že bez ní už nikdy nic nebude stejné, a jak velmi mi tu bude chybět. A také, že bych si přála, aby ji poznaly i moje děti. Jenže tehdy mi bylo patnáct. Je to přes 40 let, co zemřela, ale já dobře vím, že je se mnou pořád, že tam někde seshora na mě dohlíží. Prostě to cítím.

Moje babička sice neměla diplom z pedagogiky, ale byla tím nejlepším učitelem, jakého mi život mohl dát. A za to jí budu navždy vděčná.

babička rodina vzpomínky Zimní soutěž 2025
Autor: Iva Rudá
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Soukupová
Krásná vzpomínka. Já na babičku takové vzpomínky bohužel nemám. Babička byla nevlastní (nevlastní matka otce), a mně a mého bratra moc v lásce neměla. My ji tím pádem taky ne. Ale i to je život.
Iva Bendová
Jakoby mě po ránu vzal někdo do náruče a voněl heřmánkem /ten si každoročně sušila na půdě moje milovaná babička ... Krásné psaní o krásné paní.
Eva Mužíková
Každá Vaše věta je jako kvitek, když se kvitka svážou dohromady vznikne nádherná kytice. Tak na mne, paní Ivo, působí Vaše vyznáni.
Alena Velková
Krásná vzpomínka. I já měla také takovou babičku.♥

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 10. týden

Považujete se za gurmány? A vyznáte se ve světového kuchyni? Tak právě to ověří vědomostní kvíz tohoto týdne.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

19%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%