Naše soukromá banka - zamyšlení
Ilustrační foto: Pixabay

Naše soukromá banka - zamyšlení

24. 2. 2025

Někde hluboko v nás – v podvědomí, ve svědomí – je ukryta banka, kam ukládáme aktiva i pasiva, pozitiva i negativa vyplývající z našeho chování, z našich skutků a počinů. Tam vzniká pohon pro tzv. Boží mlýny, které melou pomalu, ale jistě.

Možná shůry, ale hlavně zevnitř jsme pod stálým dohledem. Sami sobě jsme tak, často nevědomky, policistou, kurátorem i soudcem, a to naprosto nesmlouvavým, nezkorumpovatelným, prostě tím nejspravedlivějším, který nám to jednou všechno spočítá.

Jen se nám zdá, že svědomí nehryže, nakrmíme-li ho ospravedlněním, ale svrchovaný a zároveň v hloubce ukrytý guvernér naší soukromé BANKY (naše nejhlubší JÁ) ví a zaznamenává vše nesmlouvavě.

Sami sobě jsme plátcem i bankéřem a nakonec i výběrčím, s úroky či bez, šizení je vyloučeno. Nemoc, úraz nebo životní karambol jsou většinou průběžným zúčtováním, zprávou o stavu našeho vnitřního bankovního konta.

Chceme-li se nazývat člověkem, měli bychom nést zodpovědnost za veškerou svou činnost. Je to dar i prokletí, poklad i břemeno.

Existuje jediná správná cesta – cesta lásky a přiměřeného respektu, a to k sobě, k druhým, k životu vůbec.

Mons. Prof. Petr Piťha se pokusil krátce pojmenovat Boží posouzení našich životů. Nejprve se zeptal: „Jak je to s našimi slzami?“ a odpověděl otázkou k zamyšlení:

„Kolik jsme jich setřeli a kolik způsobili?“

glosa životní postoj
Autor: Iva Bendová
Hodnocení:
(4.8 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Moc pěkná a pravdivá úvaha.
Věra Lišková
Docela bych tomu věřila, v bdělém stavu máme vše pod kontrolou, ale ve spánku se otevírá naše podvědomí a to už tak snadno neokecáme a na něm záleží s jakou náladou se vzbudíme.
Iva Bendová
Děkuji všem za sdílení a pochopení toho, co tím chtěl "básník" ;-) říci. Zvláštní poděkování p. Dáše Vargové za sedm hvězdiček /** + ***** extra/ ;-) Jednou se mi tak podařilo nevědomky poslat čtyři sobě :-o :-D Přitom, když už dávám, tak vždy plný počet. Někdy bych dala i šest, ale nevím, jak na to. Jsem tu na i60 teprve krátkou dobu, ale těch fajn lidiček, co jsem tu "poznala" ... Jste báječní!
Dagmar Vargová
Ach jo, roluji článkem a nechtěně jsem se zřejmě dotkla hvězdiček. Je to nešikovné, to hodnocení na pravé straně :-(. Stává se spoustě íčkařů, že "ohodnotí" takto bezděčně. Takže posílám ***** a omluvu. Zamyšlení je opravdu perfektní a výstižné. A ohledně toho svědomí, viz p. Brabec. Copak některá z minulých politických garnitur byla lepší??? Tím neobhajuji tu současnou.
Dušan Brabec
Hezky definované svědomí. Ale mají ho i ti, co nám v jednom kuse lžou? Např. současná politická garnitura? Kdy na ně dojde?
Jana Šenbergerová
Pro mě perfektní zamyšlení. Hlavně pro ty, kteří mají vřelý vztah k hmotným statkům a na slzy, které prolévají jiní, příliš nehledí. Přemýšlím, jestli jsem na toto téma četla něco tak výstižného a pochopitelného. Díky!
Zdenka Jírová
Zajímavý článek k hlubšímu zamyšlení.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.