Pohledy odjinud: příběhy z laviček
Všechny fotografie: Elena Valeriánová

Pohledy odjinud: příběhy z laviček

15. 2. 2025

Návštěvníci a běžní obyvatelé Frýdku-Místku mají jednu výhodu. Na svých procházkách městem se mohou kulturně a zcela bezplatně vzdělávat v historii.

Ve městě jsou rozmístěny lavičky, což není až taková zvláštnost. I když každý tu lavičku uvítá pokud potřebuje odpočinout po namáhavé chůzi.

Ve Frýdku je několik typů laviček a na jedněch, těch novějších, jsem si všimla nápisů. Nejdříve jsem se nezastavovala a jen jsem nápisy zaznamenala, ale nijak se jimi nezabývala. Až dnes ráno. Cvak. A už jdu od lavičky k lavičce a nasávám moudra. Protože tahám i po městě se sebou fotoaparát, tak ty lavičky, které potkám na své ranní procházce, hned dokumentuji. A věřte, určitě to není nuda.

Když jsem před časem uviděla dům se zvláštním názvem HOSTINEC U KŘIVÉHO PSA, rázem jsem měla pocit, že jsem se přenesla do 18. století. Po hrbolaté cestě jedou koňské povozy mezi nimiž se proplétají služky s košíky přes ruce, širokými sukněmi zametají prach na cestě, spěchají na trh. A nebo pánové o sto let později nadzvedávají své cilindry... Snění, to nikoho nic nestojí. Nadechnu se a hned jsem zase nohami pevně na zemi. Auto za autem, nelibě vonící výfukové plyny. 

HOSTINEC U KŘIVÉHO PSA 

Protože jsem děvče zvídavé, tak jsem se dočetla o historii tohoto hostince následující informace: Na kraji městské části Frýdek stojí od roku 1702 barokní dům – zájezdní hostinec. Nachází se na strategickém místě na staré kupecké cestě – jantarová, solná, měděná.  Barokní patrový dům byl znám jako zájezdní hostinec s názvy U mýta, U černého orla nebo Na Veselé.

Kolem něj doslova a do písmene šly dějiny.

Ruské vojsko, císař Josef II., v době napoleonských válek nemocný vojevůdce  A. V. Suvorov při návratu do vlasti nebo vojevůdce M.I. Kutuzov, který spěchal ke Slavkovu na bitvu tří císařů. A také ruský car Alexander I. v roce 1814 na cestě na vídeňský kongres a zpět.

Hostinec je dnes po celkové rekonstrukci a nabízí ubytování a také vyhlášenou domácí kuchyni.

Ale to nemohu z vlastní zkušenosti potvrdit, teprve se tam chystáme. Naproti hostinci přes rušnou silnici stojí Sekerova vila, o níž jsem už psala.

Ulice, ve které v současné době bydlíme, se jmenuje Jana Čapka. Vůbec jsem netušila o koho jde a čím byl významný tak, že po něm pojmenovali celou městskou ulici. Jedna lavička mi to prozradila.
Na závěr vám dám hádanku:

Víte kdo řekl: Těžko na cvičišti, lehko na bojišti?

.

Pokud si chcete přečíst příběhy z laviček, musíte si fotky rozkliknout. Děkuji.

fotografování města a obce
Hodnocení:
(5.2 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libuše Heulerová
Elen, moc zajímavě popsaná procházka a krásně zdokumentovaná. Dík.
Libuše Křapová
Musela jsem si to najít :-) Tak známý citát, a mně i Jindrovi (dala jsem mu okamžitě také hádat) autor vypafl z hlavy :-) Dík za článek Eleno!
Alena Tollarová
To je ale dobrý nápad, popisovat lavičky místními informacemi z historie. A Ty jsi měla dobrý nápad nás s lavičkami - a tím pádem i s kusem frýdecké historie - seznámit. Odpověď na Tvou otázku dává hned první lavička.
Jitka Hašková
Díky za krásnou procházku a poučení.
Jana Vargová
Tak tuto procházku vám závidím. Lavičky jsou moje oblíbené téma na koukání i na zachycení foťákem. Díky za zprostředkování.
Eva Mužíková
Eleno, ráda přicházim věcem na kloub, třeba i za pomoci vyhledáni na internetu. Tentokrát opravu stačilo pořádně si rozkliknout nápis. Lidi jak Ty Tobě podobné, kteří u svých článkú přidají zajímavé informace z historie a ze součanosti obdivuji. Já bych tady v našem kraji také našla několik zajímavých míst, ale asi jsem naprogramovaná jen na ty moje rýmovačky. Děkuji Ti za hezký článek a fotečky.
Blanka Lazarová
Eleno, dík za poznávání Frýdku-Místku ve tvém podání. Velmi se ti to daří. Lavečky se mi líbí také. :-)
Jana Šenbergerová
Eleno, jsi živým potvrzením mého oblíbeného rčení, že všechno zlé může být k něčemu dobré. Pobudeš-li ve F-M ještě chvíli, dovíme se leccos, co jsme ani netušili.:-)
Michaela Přibová
Zajímavé čtení. Děkuji. Na Václaváku byly lavičky s citáty známých osobností v češtině a anglině. Já si je opisovala.
Jitka Caklová
K otázce: Než jsem si prohlédla fotografie, předpokládala jsem, že to bude nějaký "bojevůdce". Jsem pro posilování Ducha, ne pro posilování pro boj. Proto také můj příspěvek v 11:42.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 7. týden

Ester Ledecká vybojovala na světovém šampionátu v alpském lyžování bronzovou medaili. Lyžování a lyžařská střediska. To jsou témata vědomostního kvízu tohoto týdne.